•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Chaplin Revue (1959)

Omnibus film u kom Charles Chaplin kao narator i tumač izvornih dokumentarnih snimaka predstavlja tri svoje klasične rane neme komedije - Pasji život (1918), O desno rame (1919) i Hodočasnik (1922), kao i okolnosti u kojima su nastale.

1918. godine Charles Chaplin sklapa prvi sedmocifreni ugovor u istoriji Hollywooda i ubrzano gradi svoj poznati studio na zemljištu pokrivenom zasadima narandži i limuna koje će kasnije postati slavni Sunset Boulevard. U studiju, često bez čvrstoga scenarija, nastaju jedan za drugim sjajni kratkometražni i srednjometražni filmovi koji će ga proslaviti kao "jedinog genija filma" (George B. Shaw). Pasji život, snimljen 1918. godine, romantična je priča o gradskom beskućniku i njegovim životnim i ljubavnim jadima. O desno rame, nastao 1919., satira je na samo završeni krvavi svetski rat i militarizam koji ga je izazvao. Hodočasnik, realiziran nešto kasnije, 1922., govori o beguncu pred zakonom koji, predstavljajući se kao sveštenik, upada u niz pustolovina što otkrivaju njegovu pravu, dobru narav. Kroz omnibus kao pripovedač vodi sam autor, služeći se pritom dosad nikada prikazanim dokumentarnim snimcima.

U doba nastanka, na prelazu dvadesetih godina prošlog veka, kratki i srednjometražni Chaplinovi nemi filmovi, među kojima i Pasji život (1918), O desno rame (1919) i Hodočasnik (1922), zadobili su neverovatnu popularnost. Najdirektinje su dotakli osećaje miliona gledaoca, tzv. malih ljudi širom sveta, koji su samo preživeli užase svetskoga rata a nad sobom su već slutili senku ekonomske krize.

U ovom dugometražnom omnibusu iz 1959. autor je spojio tri tipična naslova iz razdoblja između nastanka poznatog Skitnice (1915) i Mališana (1921), prvog celovečernjeg filma sa čovečuljkom odevenim u otrcani frak, s karakterističnim brčićima, cilindrom i štapom za šetnju, u glavnoj ulozi. Opremio ih je duhovitim poveznim komentarima, nadahnutom muzikom i nadopunio dotad nepoznatim prizorima sa snimanja. Ponuđen novim naraštajima, koji su takođe samo izašli iz svetskoga rata, ali živeli s drugačijim, optimističnim ekonomskim perspektivama, izazvao je ako ne oduševljenje, onda svakako simpatije gledališta i pomogao velikanu da finansijski prebrodi novi evropski početak posle prisilnog odlaska iz Sjedinjenih Američkih Država.

Današnji pogled na najkreativnije razdoblje umetnika, koji je umro ovenčan odličjima i priznanjima celoga sveta, ponovno osvaja gledaoca kreativnom veličinom, ali i nažalost nikada aktuelnijom temom sukoba siromaštva i bogatstva. Chaplinova ljudska toplina i optimizam, filmsko umeće i radostan pogled kroz oči pune suza, jednostavno prelazi vremenske i geografske granice.

Žanr:komedija
Godina:1959
Reziser:Charles Chaplin
Scenario:Charles Chaplin
Uloge: Charles Chaplin, Edna Purviance, Albert Austin
Studio: Roy Export Company
Zemlja:UK
Jezik:engleski
Trajanje:119 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu