•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Svetska kinematografija na 'Festu'

Pod sloganom "Gledaj - Open Your Eyes", od 24. februara do 5. marta biće održan jubilarni 45. međunarodni filmski festival "Fest" u Beogradu.

Festival će otvoriti diva evropskog i svetskog filma Monika Beluči, koja će najaviti i prvu projekciju, delo Emira Kusturice "Na mlečnom putu". Tokom međunarodnog filmskog festivala biće prikazano 95 filmova. Umetnički direktor "Festa" Jugoslav Pantelić rekao je da se ove godine u glavnom takmičarskom programu i za nagradu "Beogradski pobednik" nadmeće 15 filmova iz 12 zemalja. Reč je o kinematografijama iz Rusije, Hrvatske, Grčke, Holandije, Iraka, Irana, Slovenije, Izraela, Češke, Italije, Francuske i Islanda.

Žirijem međunarodnog takmičarskog programa 45. "Festa" predsedavaće reditelj Srdan Golubović. Članovi žirija su Branka Katić, Sergej Trifunović i hrvatski reditelj Dalibor Matanić, dok iz Francuske stiže poznati producent Čedomir Kolar.

Predsednica međunarodnog petočlanog žirija u takmičarskom nacionalnom programu "Srpski film" biće hrvatska glumica Ksenija Marinković.

U ovim konkurencijama biće dodeljene nagrade u kategorijama najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga, najbolji debi i nagrada žirija.

"Neki od reditelja čija se ostvarenja nalaze u glavnom programu su Haim Tubakman, Nevio Marasović, Pavel Lungin, Đuzepe Pičoni, Kiril Serbernikov i drugi. U nacionalnoj selekciji biće prikazano sedam ostvarenja, od kojih dva premijerno - "Rekvijem za gospođu J." i "Afterparti", naveo je umetnički direktor "Festa" Jugoslav Pantelić.

On je dodao da su ovogodišnji dobitnici nagrade "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti Karlos Saura i Ljubiša Samardžić.

Kada je reč o programu 45. "Festa", ove godine posetioce očekuju bogat repertoar i značajni svetski filmski umetnici.

'Fest' će, po tradiciji, emitovati i ostvarenja koja nominuje Američka filmska akademija za 'Oscar'. Već prvog dana biće prikazan film 'Noćne zveri' Toma Forda, a tokom festivala i ostvarenje 'Džeki', koje na atipičan način prati život najpopularnije američke prve dame, kao i filmove 'Mančester na moru', 'Mesečina' i 'Ona' Pola Ferkufena. S Filmskog festivala iz Berlina, i samo nekoliko dana posle svetske premijere, pred publiku stiže i ostvarenje 'Kraljica Španije' oskarovca Fernanda Truebe", naveo je Pantelić.

Popularni "Fest" zatvara ostvarenje Martina Skorsezea "Tišina".

Brojke:

  • 45. festival
  • 95 filmova
  • 15 takmičarskih filmova
  • 12 zemalja
Website:nezavisne.com
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila