•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Sutra počinje 24. Festival evropskog filma Palić

Dvadeset i četvrti Festival evropskog filma Palić otvoriće na fantastičnoj Letnjoj pozornici u subotu uveče ovogodišnji domaći dobitnik nagrade Aleksandar Lifka, velikan našeg glumišta - Slavko Štimac.

Njemu će nagradu uručiti počasna predsednica Saveta Festivala Mira Banjac.

Tokom ceremonije svečanog otvaranja, koja će početi u 21 čas, biće predstavljen Internacionalni žiri Festivala koji će raditi u sastavu: Kristi Puju (predsednik), jedan od najznačajnjih reditelja novog rumuskog filma, naš poznati glumac Nikola Đuričko, reditelj Gust Van Den Berge, selektorka i producentkinja Luiz H. Johansen iz Danske i hrvatska glumica Tihana Lazović. Žiri će najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa dodeliti nagrade “Zlatni toranj” za najbolji film i “Palićki toranj” za najbolju režiju.

Prisutnom auditorijumu predstaviće se i Međunarodni žiri kritike, koji će odlučivati o najboljim filmovima iz takmičarskog programa „Paralele i sudari“, u sastavu: Marta Balaga iz Helsinkija, Janka Požonj iz Budimpešte i Ivan Velisavljević iz Beograda.

Nakon toga program Festivala otvoriće van konkurencije dobitnik Zlatnog medveda za najbolji film na Filmskom festivalu u Berlinu - mađarska ljubavna priča "Na duši i telu" rediteljke Ilidike Enjedi.

Sutra će biti održana od 17.30h bioskopu Eurocinema u Subotici specijalna projekcija filma “Ime: Dobrica, prezime: nepoznato”, nakon koje će laureat nagrade Aleksandar Lifka Slavko Štimac razgovarati sa prisutnom publikom. Ulaz na projekciju je besplatan. Takođe, u nedelju, 16. jula, sa početkom u 19h na Velikoj terasi na Paliću razgovor sa Štimcem vodiće filmski kritičar i novinar Vladan Petković.

Inostranom dobitniku, čuvenom engleskom scenaristi Kristoferu Hamptonu, nagrada Aleksandar Lifka, koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan doprinos evropskom filmu, biće uručena tokom trajanja Festivala.

U slučaju loših vremenskih uslova ceremonija otvaranja (i projekcija filma u Glavnom programu nakon nje) održaće se u svečanoj sali na prvom spratu Kongresnog centra Velika terasa Palić.

Glavni takmičarski program 24. Festivala evropskog filma Palić predstaviće od 15. do 21. jula 12 izuzetnih filmskih ostvarenja, koja su osvajala značajne nagrade na velikim festivalima, ali i privukla pažnju publike širom Evrope.

Pored već pomenutog dobitnika Zlatnog medveda za najbolji film na Filmskom festivalu u Berlinu “Na duši i telu", tu je i “Bez ljubavi” ruskog reditelja Andreja Zvjaginceva, starog znanca festivala sa Palića, koji je ove godine u Kanu dobio nagradu žirija. Andrej Zvjagincev je zvezda evropskog filma i jedan od najznačajnijih ruskih reditelja u ovom trenutku. Zatim “Jupiterov mesec” renomiranog mađarskog reditelja Kornela Mundrucua, kao i “Kratki izlet” hrvatskog reditelja Igora Bezinovića, zanimljiv hibrid dokumentarnog filma i fikcije. Bezinović je za svoj film na Međunarodnom filmskom festivalu Andreja Tarkovskog "Zerkalo" dobio nagradu za najbolju režiju, ali i nagradu žirija mladih kritičara. “Kratki izlet” je svetsku premijeru imao na ovogodišnjem 46. Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, a u Srbiji će biti premijerno prikazan upravo na Paliću. “Axolotl Overkill”, debitantski film nemačke rediteljke Helen Hegeman prikazan je u zvaničnoj selekciji ovodišnjeg Sandensa, gde je dobio nagradu za najbolju fotografiju. Za film “Fortunata” koji je režirao poznati glumac Serđo Kastelito (igrao između ostalog u “Velikom plavetnilu” Lika Besona) Džazmin Trinka je dobila nagradu za najbolju glumicu u selekciji “Izvestan pogled” ove godine u Kanu. Mišel Azanavisijus, reditelj veoma uspešnog filma “Umetnik” (The Artist) koji je između ostalog osvojio i pet Oskara, svoje novo ostvarenje “Siloviti” je posvetio velikom Žan-Liku Godaru (u filmu ga igra Louis Garrel). “Tragom kostiju” poljske rediteljke Agnieszka Holland, zanimljiva priča o starijoj ženi koja je ubeđena da je rešila niz misterioznih zločina, dobio je ove godine Srebrnog medveda (Alfred Bauer nagrada) na Filmskom festivalu u Berlinu za film “koji otvara nove perspektive”. “Ana, ljubavi moja”, ljubavna drama rumunskog reditelja Kalina Petera Necera takođe je dobila Srebrnog medveda, ali za montažu (Dana Bunesku). Njegov film “Pozicija deteta” je 2013. godine dobio Zlatnog medveda za najbolji film. U najlepšem bioskopu pod vedrim nebom u Srbiji – čudesnoj Letnjoj pozornici koja je nedavno renovirana i prima 1200 posetilaca, biće ove godine prikazan i “Nežna žena”, novi film ukrajinskog reditelja Sergeja Loznice, kao i “Park” (r: Sofia Exarchou) o grupi dečaka koja luta po ruševinama Olimpijskog sela u Atini igrajući uvrnutu verziju Olimpijskih igara. Program će zatvoriti 21. jula van konkurencije film Bojana Vuletića “Rekvijem za gospođu J.” sa fenomenalnom Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi, premijerno prikazan ove godine u Berlinu.

Svi filmovi iz Glavnog takmičarskog programa, osim ostvarenja Bojana Vuletića, biće premijerno prikazani u Srbiji!

Takmičarski program “Paralele i sudari” posvećen geografskom, sociološkom i kulturološkom prostoru Istočne Evrope na 24. Festivalu evropskog filma Palić predstaviće deset uzbudljivih naslova nastalih u periodu između dva festivalska izdanja. Iz programa, koji će biti prikazan u subotičkom bioskopu Eurocinema, izdvajamo prvi dugometražni igrani film slovačkog reditelja Đerđa Krištofa “Aut” premijerno prikazanog u programu “Izvestan pogled” ovogodišnjeg festivala u Kanu, zatim odlični estonski film “Novembar” reditelja Rajnera Sarneta koji je nagrađen na Paliću 2011. godine za adaptaciju romana “Idiot” F.M. Dostojevskog. Film “Novembar” je snolika mešavina paganske magije, crnog humora i romanse, nagrađena na festivalu Tribeka za najbolju fotografiju. Slavni češki reditelj Bogdan Slama (Bohdan Sláma) će se predstaviti komičnom dramom “Baka na ledu”, takođe nagrađenom na Tribeka festivalu za najbolji scenario. Hrvatsku, kao zemlju u fokusu ovogodišnjeg Palića predstavlja ovogodišnji festivalski hit “Ne gledaj mi u pijat” rediteljke Hane Jušić o životnim izazovima mlade Marijane i njenom oslobađanju od stega patrijarhalne sredine.

U okviru 24. izdanja Festivala evropskog filma Palić, koje će se održati od 15. do 21. jula, biće prikazano oko 80 filmova u 11 selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Hrvatska u fokusu, Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program dobitniku nagrade Underground Spirit, Ekološki dokumentarci, Best of Europe 2016, Short Matters! i Palić u Beogradu.

Ove godine je u fokusu Festivala hrvatska kinematografije pa će, pored već pomenutih ostvarenja “Ne gledaj mi u pijat” i “Kratki izlet”, u selekciji “Hrvatska u fokusu” biti prikazani naslovi: "Ustav Republike Hrvatske" (Rajko Grlić), "Ministarstvo ljubavi" (Pavo Marinković), "Dum spiro Spero" (Pero Kvesić), "Goran" (Nevio Marasović) i kratki filmovi "Ježeva kućica" (Eva Cvijanović), "Planemo" (Veljko Popović), “Kokoš” (Una Gunjak), “Piknik” (Jure Pavlović).

Dobitnik nagrade Underground Spirit 2017 na 24. Festivalu evropskog filma Palić je francuski animator, reditelj i vizuelni umetnik Bertran Mandiko (Bertrand Mandico) koji stvara filmove od sredine 90-ih godina prošlog veka karakteristične po snolikosti, apsurdu, razuzdanoj seksualnosti i pre svega umetničkom postupku gde krajolik uvek igra jednu od glavnih uloga zajedno sa junacima filmova.

Program Eko Dox predstojećeg 24. Festivala predstaviće po izboru selektora Igora Toholja relevantne dokumentarne filmove sa jakom zajedničkom porukom koja ih povezuje: Planeta je u opasnosti – Budućnost je već počela!

Kompletan program Fetsivala možete pronaći ovde - http://bit.ly/2uW2JPM

FEF Palić online:
Sajt - www.palicfilmfestival.com

FB strana - www.facebook.com/European-Film-Festival-Palić-141396132539008

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila