•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Reditelj Mik Geris gost Festivala srpskog filma fantastike

Festival srpskog filma fantastike biće održan od 14. do 18. oktobra u Domu omladine Beograda i Muzeju Jugoslovenske kinoteke. Specijalni gost festivala biće američki reditelj, scenarista i producent Mik Geris (Mick Garris), poznat po ekranizacijama dela Stivena Kinga (Stephen King).

Geris je režirao TV adaptacije Kingovog “Uporišta!” (The Stand), "Vreće kostiju" (Bag Of Bones) i "Isijavanja" (The Shining), kao i igrane dugometražne verzije "Riding The Bullet" i "Sleepwalkers". Idejni je tvorac uspešnog serijala "Masters Of Horror", koji je 2005. i 2006. okupio najveće majstore žanra strave i užasa, a nekima od njih, poput Džona Karpentera (John Carpenter) i Darija Arđenta (Dario Argento) - revitalizovao karijere.

Festival srpskog filma fantastike, kojem je ovo deveto izdanje, od ove godine, pored domaće i regionalne, ima međunarodnu takmičarsku selekciju i ova ostvarenja će se nadmetati za nagradu Koskar. U domaću takmičarsku selekciju selektori su uvrstili 12 filmova, u regionalnu četiri, a u međunarodnu 19 filmova. O pobednicima će odlučivati žiri u sastavu: Dejan Zečević, filmski reditelj (Srbija), Dejan Ognjanović, filmski kritičar i teoretičar horor žanra (Srbija) i Jurica Hižak, reditelj i osnivač Trash film festivala iz Varaždina (Hrvatska). U konkurenciji za nezvaničnu festivalsku nagradu “Piramida”, na osnovu konkursa na temu "Slovenska mitologija", takmičiće se sedam filmova iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Festival će 14. oktobra imati "nulti" dan, kada će na programu biti dugometražni film švajcarskog autora Olivijea Beguina (Olivier Beguin) "Chimeres", kao i posebne festivalske selekcije.

Zvanično otvaranje Festivala predviđeno je za sredu, 15. oktobar u 19 sati, i tom prilikom će publika moći da vidi dugometražni film Luke Bursaća "Tmina" (2014), kao i "Mamulu" Milana Todorovića. Festival će otvoriti performans grupe Vilindar, a posetioci će moći da pogledaju i izložbe ilustracija Boba Živkovića, skulptura Nemanje Đurića i kostima Ljubice Dolašević.

U okviru ove manifestacije biće organizovane i dve tribune. Svi zainteresovani ljubitelji mitologije će u četvrtak 16. oktobra od 20 i 30h, u maloj sali DOB-a, moći da prisustvuju tribini posvećenoj pomenutim temama. O epskoj fantastic i slovenskoj mitologiji u domaćoj književnosti, govoriće pisci: Aleksandar Tešić i Nenad Gajić. Na dan svečanog zatvaranja, 17. oktobra, sa početkom u 18h časova, biće održana tribina i druženje sa gostom ovogodišnjeg Festivala, Mikom Gerisom.

Prateći program će, kao i prethodne dve godine, činiti Šetnja zombija, zakazana za 18. oktobar na Trgu Nikole Pašića, koja je humanitarnog karaktera. Festival se priključio akciji „Poplava ljubavi“ i sav prikupljeni novac biće uplaćen na račun ugroženima u poplavama.

U Domu omladine Beograda će 15. 16. i 17. oktobra biti upriličena manifestacija Pro Make-Up Show. Nju organizuje kompanija Kryolan Srbija, a čine je seminar scenske šminke, takmičenja u modnom šminkanju, body artu i specijalnim efektima i modne revije kreatora iz regiona.

Festival srpskog filma fantastike organizuje udruženje Mladi kadrovi u partnerstvu sa Domom omladine Beograda i Muzejem jugoslovenske kinoteke. Glavni pokrovitelj je Ministarstvo kulture Srbije, a među ostalim sponzorima su kompanije Foks, Guarana, Štamparija Proof, Ambasada Švajcarske, Kryolan Srbija i Luda kuća.

Više informacija o programu može se naći na sajtu Festivala www.fsffantastic.com

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...