•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Radmila Savićević

Radmila Savićević

Rođena je u Kruševcu 8. februara 1926. godine.

Pozorišna iskustva je sticala krstareći Srbijom, od Kruševca, preko Niša, gde je stekla zrelost, do Beograda u kojem je plasirala svoj ogromni talenat i scenski šarm. Na scenu stupa sa dvadeset godina, tada još kao Radmila Milenković. U Kruševcu je provela deset uspešnih sezona (1946-1956), stiče glumački zanat, igrajući role tada aktuelnog repertoara, ali stasavajući i kao mlada glumica kojoj odgovaraju komične uloge. Igrala je u komadu Katajeva, ali i Molijera, bila je Ana u „Vasi Železnovoj” Gorskog, kao i Sarka u Nušićevoj „Ožalošćenoj porodici”.

Priznavala je da ni sama ne zna zašto je maštala da glumačku karijeru nastavi u Sarajevu, ali kada joj je angažman ponudio tadašnji upravnik sarajevskog Narodnog pozorišta Meša Selimović – odbila je. U Niš dolazi prvo na kratko, 1947. da odigra malu ulogu u postavci komada „Kola mudrosti - dvoja ludosti” Ostrovskog. Komitet je vraća u Kruševac uz obrazloženje: „Zašto bi Rada zabavljala Nišlije kada može naše” . Od 1956. ipak je stalni član Narodnog pozorišta u Nišu gde će odigrati 40 uloga.

U karijeri je četiri puta bila Živka, popularna Nušićeva Gospođa ministarka, a raspon između prve (u Kruševcu) i one u šabačkom Narodnom pozorištu „Ljubiša Jovanović”, duži je od dvadeset godina. U međuvremenu je bila Ministarka i u Nišu, kao i u Beogradskom dramskom pozorištu. U pozorište na Crvenom Krstu prvo igra samo dve sezone (posle kojih je opet u Nišu), da bi od 1971. postala stalni član sve do penzionisanja. Kasnije je pričala kako je uhvatila poslednji voz za Beograd. I kao penzioner nastavlja da igra – u pozorištu, na filmu, a pre svega na televiziji.

Najšira publika je pamti po ulogama ostvarenim na televiziji u serijama „Kamionžije“, „ Pozorište u kući“, „Srećni ljudi“, „Bolji život“, „S vanglom u svet“, „Babino unuče“, „Vruć vetar“...

Igrala je i na filmu- ništa maje uspešno nego na malim ekranima („Dr“, „Poltron“, „Vreme čuda“, „Davitelj protiv davitelja“, „Tigar“, „Bubašinter“ i dr.) – ali po vlastitom priznanju film nije bio njen medij. Savićevićka je bila i ostaće Majka Vuka iz pozorišta u kući. Kao Vukosava Petrović, majka prosečnog, onovremenog Jugoslovena Rodoljuba Petrovića (Vlastimir Đuza Stojiljković) ona je plenila energijom tzv. narodskog pogleda na svet sela, igrajući prostodušnu i dobronameru ženu sa sela.

Kompletnu svoju sudbinu ona je vezala za glumu. Veoma mlada se udala za dramskog umetnika Božidara Savićevića, sa kojim je provela ceo život i sa kojim zajedno počiva u Aleji velikana na beogradskom Novom groblju.

Preminula je 8. novembra 2001. godine u Beogradu.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu