•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Počeli Dani nemačkog filma u Kupini

U Kupina bioskopu počeli su Dani nemačkog filma, a svakog dana do 19. jula Nišlije će moći da pogledaju po nekoliko ostvarenja ove evropske kinematografije.

Na repertoaru su filmovi „Almanya, dobrodošli u Nemačku”, „Hana Arent”, „Barbara” i „Ono što ostaje”.

Dani nemačkog filma su samo jedna od manifestacija u bioskopu Kupina u sklopu promocije evropskih kinematografija i vrednosti građanima Niša. Ova manifestacija se organizuje u saradnji sa Gete institutom u Beogradu.

Almanya, dobrodošli u Nemačku, 95 min, 2009.
Hisein Jilmaz je 1964. iz Turske otišao u Nemačku. Kasnije su mu se pridružila žena i deca. Sada njegova unuka sa puno topline i humora priča prošlost porodice – za vreme putovanja na odmor u mesto odakle potiču. Svako od njih će sebi morati da postavi pitanje gde je u stvari prava domovina. Kao i svakom detetu, i za malog Čenka (6) će prvi dan u školi biti značajan doživljaj – doduše nešto drugačiji od očekivanog. Naime, iznenada se po prvi put za sina Nemice i Turčina postavlja pitanje identiteta. Ko je i šta je on u stvari: Nemac ili Turčin? Čenk vrlo brzo postaje svestan da je „drugačiji“: na fudbalu ga niko nije izabrao u tim…

Hana Arent, 113 min, 2012.
Filmska biografija o radu filozofkinje i novinarke, nemačke Jevrejke Hane Arent. Ona 1933. godine napušta svoju domovinu Nemačku i najpre odlazi u Francusku, a zatim 1941. u Ameriku. Tamo radi kao novinarka i postaje priznata politička filozofkinja i jedna od najvećih intelektualki 20. veka. Godine 1961. po zadatku magazina „Njujorker“ („The New Yorker“) prati suđenje nacističkom zločincu Adolfu Ajhmanu u Jerusalimu koje je izazvalo veliku pažnju. I njeni izveštaji su takođe izazvali veliku pažnju, pogotovo njena teorija o banalnosti zla.

Barbara, drama, 108 min, 2011.

Tačno devet godina pre pada Zida, Barbara, lekarka iz Berlina podnela je zahtev da napusti NDR. Uhapšena je i nakon izlaska iz zatvora 1980. po kazni je premeštena u jednu provincijsku bolnicu. Dok njen ljubavnik sa Zapada priprema bekstvo preko Baltičkog mora, Barbara uz učestali nadzor i kontrolu radi na odeljenju dečije hirurgije. Njen novi šef Andre, po svemu sudeći, sarađuje sa pripadnicima Štazija – ali nije jasno da li je i koliko je spreman da ide daleko u ovom ozbiljnom slučaju? Ali, izgleda da odobrava Barbarino angažovanje oko mlade autsajderke Stele. Da li je možda zaljubljen u koleginicu? Barbara će znati da iskoristi njegovo dvoumljenje i da donese odluku koja će sve iznenaditi.Barbara Hans Fromm Schramm Film 396

Ono što ostaje, 88 min, 2012.
Jedan naizgled zdrav porodični svet, produženi letnji vikend – i posle toga ništa neće biti kao što je nekad bilo. Ginter i Gite žive u otmenoj kući okruženoj zelenilom i raduju se dolasku sina Marka koji sa sobom dovodi i unuka Zovija iz Berlina. Deca imaju uspešan život: pred Markom je možda karijera pisca, njegov brat Jakob ima savremenu zubarsku ordinaciju u mestu. Sve deluje uredno i sigurno – sve do trenutka kada Gite koja godinama pati od depresija, saopštava da je izlečena i da je ostavila lekove. Ostali u tome vide ugroženost svojih interesa, fasada navodno zdrave porodice se urušava a baki se gubi svaki trag.

Website:niskevesti.rs
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...