•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Povodom filma 'Bićemo prvaci sveta' velikani YU-košarke okupili su u Beogradu

Uoči premijere filma „Bićemo prvaci sveta“ ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije Vanja Udovičić priredio je prijem za legende jugoslovenske košarke Borislava Stankovića, Dragana Kapičića, Ivu Daneua, Petera Skansija, Ratomira Tvrdića i Nikolu Plećaša, javlja “Anadolu Agency”.

Na svečanosti u Palati Srbija (SIV), gdje ih je nakon osvajanja svetskog odličja primio tadašnji predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito, Udovičić je rekao da se radi o sportistima koji su mnogo puta obradovali građane Jugoslavije i da je „za vreme njihovih utakmica život stajao“.

„Mnoge generacije mogu da se nauče iz kodeksa koje su uspostavili ovi naši sportisti. I sam kao sportista trudio sam se da postignem uspehe koji su oni postigli“, rekao je Udovičić.

On je autorima filma „Bićemo prvaci sveta“ poželio uspeh istakavši da je važno njegovati sportskih duh, slati pozitivnu sliku svim građanima, sliku bratstva i jedinstva, sportskog viteštva i svih prelepih trenutaka koji su obeležili istoriju Jugoslavije, Srbije i svih ostalih zemalja na zapadnom Balkanu.

„Ovo je prilika da kroz film pokažemo sve ono što su sportisti uradili“, poručio je srpski ministar sporta i omladine zahvalivši se legendama YU-košarke što će, kako je naveo, deca ponovo izgovarati njihova imena i pokušati da budu kao oni.

Slovenac Ivo Daneo je, obraćajući se ispred ekipe, rekao da u Srbiju rado dolazi i da je film koji će se prikazati dokaz kako se u Srbiji voli sport, ne samo košarka. On je za svoje saigrače rekao da je to i dalje „čvrsto jedro“.

Predstavnik FIBA i proslavljeni reprezentativac nekadašnje Jugoslavije Bora Stanković je izražavajući zadovoljstvo zbog filma rekao da je bilo divno učestvovati u stvaranju filma koji će ostati u istoriji jugoslovenskog sporta.

„Lepo je da imamo priliku da budemo ponovo svi zajedno i zahvalimo se na sve ono što je učinjeno“, rekao je Stanković.

Idejni tvorac filma o osnivačima jugoslovenske škole košarke i osvajanju prve zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu 1970. godine Zvonimir Šimunec istakao je da su sa filmom uspeli kako bi se danas samo pričalo o košarci i ljudima koji su bili prva karika u nizu olimpijskih, svetskih i evropskih medalja.

Šimunec je kazao da je danas ispisana istorija i nešto što ponovo mora da bude sa nama.

„Bićemo prvaci sveta“ je film proizveden 2015. godine u režiji Darka Bajića, a po scenariju koji su napisali Gordan Mihić i Nebojša Romčević prema ideji Zvonimira Šimuneca.

Film koji će se večeras premijerno prikazati u beogradskom Sava centru, na osnovu stvarnih događaja, predstavlja čuvenu “jugoslovensku školu košarke”.

Kroz igrani film, uz sve karakteristike tog vremena, prikazan je razvoj jugoslovenske košarke posle Drugog svetskog rata. Na 6. Svetskom prvenstvu u košarci u Ljubljani, maja 1970. godine, Jugoslavija je postala osvajač prve zlatne medalje.

Za Jugoslaviju su tada igrali: Ratomir Tvrdić, Ljubodrag Simonović, Vinko Jelovac, Trajko Rajković, Aljoša Žorga, Dragan Kapičić, Ivo Daneu, Krešimir Ćosić, Damir Šolman, Nikola Plećaš, Dragutin Čermak i Petar Skansi. Selektor je bio Ranko Žeravica.

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...