•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Pod sjajem zvezda

Jubilarni 50. Festival glumačkih ostvarenja biće otvoren u subotu 22. avgusta. Na Letnjoj pozornici niške Tvrđave biće prikazano 16 filmova u takmičarskom i još dva u revijalnom delu a predlog finasijskog plana danas je bio tema sednice Saveta festivala, prema kome će ovaj festival koštati više od 20 miliona još uvek bez pomoći ministarstva kulture koje je predvidelo sredstva za ovaj niški festival u visini od 2,5 miliona dinara ali ugovor za realizaciju još uvek nije potpisan kaže Bojana Simović, direktor Festivala.

Danas je održana prva press konferencija koju su sazvali organizatori ovogodišnjih Filmskih susreta i po prvi put je medijima prikazan - Predlog finansijskog plana manifestacije prema kome je za trošak predviđeno tačno 20, 650 000.00 dinara.

U ovom izveštaju nije prikazano 2,5 miliona dinara koje je NKC dobio preko projekta od Ministarstva kulture, ali ugovor još uvek nije potpisan, te se na taj novac još uvek ne može računati kaže za Niške Vesti Bojana Simović, direktor Festivala glumačkih ostvarenja.

Direktor Turističke organizacije Niš imao je ozbiljnu ali kako kaže i ličnu zamerku vezanu za ovogodišnji festival a to je da:

Ministarstvo kulture nije ozbiljno shvatilo ovaj niški festival i više nego skromnim sredstvima namerava da pomogne. To jednostavno nije u redu, kaže Parlić za Niške Vesti.

“Filmske susrete” će otvoriti film “Bićemo prvaci sveta”, posle kojeg će biti emitovana komedija “Mali Budo”.

Drugog dana festivala Nišlije će moći da gledaju filmove “Panama” i “Nebo iznad nas”, dok će 24. avgusta u ponedeljak biti prikazani “Branio sam Mladu Bosnu” i ostvarenje “Otvoreni kavez” u kojem je svoju poslednju ulogu ostvarila Ružica Sokić, a u bioskopu “Kupina” film “Isceljenje”.

Film koji je Vlastimir Đuza Stojiljković zadnji snimio “Bez stepenika” i drama “Za kralja i otadžbinu” na Letnjoj pozornici biće prikazani u utorak 25. avgusta, dok će iste večeri u Kupina bioskopu biti prikazan film “Talog”.

U sredu 26. avgusta na programu će biti filmovi “Ničije dete”, “Amanet” i “Travelator”, dok će 27. avgusta biti prikazana ostvarenja “Enklava”, “Gorčilo” i “Jednaki”.

Na zatvaranju festivala, nakon dodele nagrada, biće prikazani gostujući filmovi “Panta Draškić - cena časti” i “Stari Niš - moj Niš”. Reč je o filmu " Stari Niš-Moj Niš", koji opisuje period od 1878. godine do balkanskih ratova. Ovaj takozvani "zlatni" period Niša, vreme je koje je bilo inspiracija mnogima, pa tako i Stevanu Sremcu koji je upravo život Nišlija u tom periodu prikazao kroz svoja dela.

Filmom o starom Nišu želimo da predstavimo naš grad iz vremena buđenja nacionalne svesti građana ovog dela Srbije. U filmu se bavimo ne samo istorijom, već i na interesantan način prikazujemo duh starog Niša, niški arhaični govor, ljude, običaje, tradiciju, arhitekturu. Prikazan je Niš koji je bio satkan od kaldrme i uvijenih sokaka, zidova, od kapija i bašti, ali i od malih dućana, kafana i meraklija.

U filmu o starom Nišu u periodu posle turaka do balkanskih ratova govore pedesetak sagovornika, niški profesori istorije, geografije, o starom niškom jeziku profesor književnosti, zanatlije govore o starim niškim zanatima. Podsetićemo se kakvu smo muziku slušali, da li smo i koje knjige voleli, kakve su nam bile igre. Uz obilje foto, audio i video dokumentarnog materijala o starom Nišu govore još i uspešne Nišlije. Neki od sagovornika su istoričar Nebojša Ozimić, Vidosav Petrović, Timošenko Milosavljenić, Gale Kerber, Saita, Mika Tambura, Oliver Katić, karikaturisti Aca Blatnik i Saša Dimitrijević, Žika Čokalija, Žika Promaja, književnik Dejan Stoiljković i drugi. Ovu priču o Starom Nišu satkali su i uobličili Ivana i Miroljub Riki Nedović, glumci Narodnog pozorišta u Nišu, koji vode ovu filmsku priču.

Iza filma stoji City Marketing Centar koji ima višegodišnje iskustvo u izradi filmova, dokazavši tu tvrdnju prošlogodišnjim učešćem na Filmskim susretima filmom “Moj City, Moj Niš”.

U NKC-u, već se uveliko kupuju kompleti karata po ceni od 2.000 dinara.

Website:niskevesti.rs
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu