•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Najbolji film 67. Berlinalea je ljubavna priča 'On Body and Soul', a najbolji režiser Aki Kaurismaki

Svečanom dodelom Zlatnog medveda u Berlinu završen je 67. Međunarodni filmski festival Berlinale. Zlatnog medveda za najbolji film osvojio je film "On Body and Soul" mađarske rediteljice Ildikó Enyedi, a glavnu nagradu uručio je predsednik žirija, holandski režiser Paul Verhoeven.

Priča filma "On Body and Soul" smeštena je u najneromantičnije okruženje koje se može zamisliti - u lokalnu budimpeštansku klanicu u kojoj zaposleni radno vreme provode negdje između hladnokrvne ravnodušnosti i crnog humora.

Finski scenarista i režiser Aki Kaurismaki je osvojio Srebrenog medveda za najboljeg režisera za komediju/dramu "The Other Side Of Hope" koja prati sirijskog izbeglicu (Simon Hussein Al-Bazoon) dok stiže u Helsinki s namerom da dobije politički azil.

Srebrenog medveda za najbolju glumicu dobila je Kim Minhee za ulogu u filmu "On the Beach at Night Alone", južnokorejskog autora Honga Sang-sooa.

Georg Friedrich je za ulogu u filmu "Bright Nights", u kome glumi emocionalno zatvorenog oca koji vodi svog sina tinejdžera na put u Norvešku, osvojio Srebrenog medveda za najboljeg glumca.

Francuz Alain Gomis je za film "Felicite" dobio Nagradu žirija.

Nagradu Alfred Bauer za film koji otvara nove perspektive osvojila je Agnieszka Holland za film "Spoor".

Nagradu za najbolji scenario dobili su Sebastián Lelio i Gonzalo Maza za film "Una Mujer Fantastica".

Raed Andoni je za film "Istiyad Ashbah" (Ghost Hunting) osvojio nagradu za originalni dokumentarac. Njegova upečatljiva drama dočarava traumatična izraelska ispitivanja palestinskih zatvorenika kakva su retko dokumentovana.

Rumunka Dana Bunesco osvojila je nagradu za izvanredan umetnički doprinos.

Nagradu za najbolji prvi film ove godine dobila je Španjolka Carla Simón za film "Summer 1993" koji je prikazan u kategoriji Generation Kplus.

Srebrenog medveda za najbolji kratki film osvojio je meksički režiser Esteban Arrangoiz Julien za film "Ensueño en la Pradera", a Zlatni medved za najbolji kratki film pripao je Portugalcu Diogu Costa Amarantei za film "Cidade Pequena".

Sarajlika s kanadskom adresom Eva Cvijanović je za kratki animirani film "Ježeva kuća" dobila posebno priznanje dečijeg žirija u konkurenciji Generation Kplus na 67. Berlinaleu.

Od 24 filma prikazana na 67. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 18 se takmičilo za glavnu nagradu.

Ovogodišnji žiri činili su Maggie Gyllenhaal, Diego Luna, Julia Jentsch, Wang Quan’an, Dora Bouchoucha Fourati i Olafur Eliasson, a dodelili su osam nagrada uključujući i Zlatnog medveda.

Filmovi u trci za ovu nagradu sadržali su političke teme, a i festival je, s glumcima i umetnicima koji su kritikovali američkog predsednika Donalda Trumpa, imao političku konotaciju.

Međunarodni filmski festival u Berlinu osnovan je 1951. godine, a od 1978. redovno se održava svake godine u februaru. Smatra se najposećenijim filmskim festivalom na svetu sa 274.000 prodatih ulaznica godišnje.

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...