•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Last Train from Gun Hill (1959)

Među rediteljima koji su s uspehom sticali naklonost i publike i kritike svakako je i pokojni John Sturges (1911-1992) čije se remek-delo "Loš dan u Black Rocku" iz 1955. smatra jednim od najboljih vesterna u američkoj kinematografiji uopšte. Vrlo mu je sličan i ovaj Sturgesov vestern, snimljen prema priči "Showdown" Lesa Crutchfielda i scenariju oskarovca Jamesa Poea.

Lepa Catherine Morgan (Z. Rodann) indijanskog porekla, supruga okružnog šerifa Matta Morgana (K. Douglas) iz gradića Pauleyja, sa sinom Peteyjem (L. Henderson) prolazi šumom u svojoj kočiji. Iznenada ih napadnu dva kauboja. Dečak uspe da pobegne, ali nesrećnu Catherine napadači siluju i ubiju. Stigavši na mesto zločina, Matt pronađe samo suprugino telo i sedlo s inicijalima C. B.. Slova ga odmah podsete na ime njegovog starog prijatelja Craiga Beldena (A. Quinn) koji je sada bogati rančer u susednom gradu Gun Hillu. Ni ne sumnjajući da Craig ima veze s okrutnim ubistvom, ogorčeni se Matt zaputi u Gun Hill kako bi sproveo istragu. Tamo ga dočekaju negostoljubivi domaćini, jer je očito da se među njima skrivaju počinitelji. Pomoć mu odluči da pruži samo Craigova bivša ljubavnica Linda (C. Jones), dok Craig starom prijatelju odmah izrazi saučešće. Ipak, svi dokazi upućuju na dvojicu tamošnjih stanovnika: Leeja Smithersa (B. Hutton) i Craigovog sina Ricka (E. Holliman). Uprkos neprijateljstvu stanovnika Gun Hilla i samog Craiga, Matt je odlučan da izvede krivce pred sud...

Film je okupio vrsnu glumačku ekipu predvođenu K. Douglasom i A. Quinnom. Ova fatalizmom prožeta priča o dvojici starih prijatelja na suprotnim stranama pleni znalačkom karakterizacijom i napetošću te sjajnim glumačkim nastupima. Premda je u filmu moguće pronaći šablonske situacije, on nudi i nekoliko originalnih podzapleta od kojih treba istaknuti element međurasne nesnošljivosti i sociološku istančanost u prikazu okruženja. Maestralno glume i C. Jones, te E. Holliman. Snimatelj je višestruko nagrađivani Charles Lang dok je muziku komponovao cenjeni Dimitri Tiomkin, ponavljajući ugođaj i rezultat svog bravuroznog rada za "Tačno u podne".

Žanr:romansa, vestern
Godina:1959
Reziser:John Sturges
Scenario:Les Crutchfield, James Poe
Uloge:Kirk Douglas, Anthony Quinn, Carolyn Jones
Award:1 nominacija
Studio:Paramount Studios - 5555 Melrose Avenue, Hollywood, Los Angeles, California, USA
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:95 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...