•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Lansky (1999)

Ugledna TV kuća HBO angažovala je prestižnu ekipu za realizaciju biografskog filma o Meyeru Lanskom, jednoj od legendi američkog organizovanog kriminala. Film je delimično zasnovan na knjizi "Meyer Lansky: mogul mafije" Urija Dana, Dennisa Eisenberga i Elija Landaua, koju je adaptirao slavni dramatičar, scenarista i povremeni filmski reditelj David Mamet (Kuća igara), koji je i jedan od izvršnih producenata filma.

Ostareli Meyer Lansky (R. Dreyfuss) nalazi se u Izraelu, gde kao Jevrejin traži utočište pred zahtevom američkog Vrhovnog suda za njegovo izručenje. Lansky je, naime, bivši moćnik američkog organiziranog kriminala, čovek koji je uz Charlieja Luckyja Luciana organizovao kriminal nakon Drugog svetskog rata i neraskidivo se povezao s legalnim poslovanjem (kao načinom za prljave poslove i izvrsnim načinom za pranje novca) i uveo ga u novu eru. Izrael mu, međutim, pod američkim pritiskom, odbija da da azil, a isto postupaju druge zemlje u koje pokušava da se skloni. Dok putuje od zemlje do zemlje u potrazi za azilom, Lansky se priseća prošlosti - od detinjstva i antisemitskih pogroma u istočnoj Europi, preko dolaska u Ameriku i odrastanja na okrutnim gradskim ulicama, gde mu je odlučnu podršku pružio vršnjak i etnički srodnik Benny Siegel.

Na istim ulicama sukobili su se s nešto starijim Charliejem Lucianom, ali kad odrastu postanu kompanjoni. Računovođa Lansky je ekonomski ekspert organizacije, Lucky Luciano (A. LaPaglia) nesumnjivi je autoritet, a Bugsy Siegel (E. Roberts) psihički poremećen egzekutor grandioznih planova. Tako zamisli glamurozni kockarski biznis u potencijalnom lancu hotela usred nevadske pustinje, za koji mu Luciano, Lansky i ostali mafijaši pozajme veliki novac, ali projekat inicijalno propadne. Usprkos Lanskyjevom pokušaju da ga zaštiti, Luciano i ostali donose odluku da se Bugsy likvidira, jer im je protraćio novac. Nedugo nakon njegovog ubistva u Hollywoodu san mu se ostvari i isprva promašen projekat izrasta u raskošni Las Vegas...

Režijski deo posla obavio je John McNaughton, autor kultnih filmova "Henry - portret seriskog ubice", "Jedna žena i dva muškarca" i "Divlja igra". U glumačkom ansamblu ucestvovala su imena koja ne treba posebno predstavljati - Richard Dreyfuss, Anthony LaPaglia, Eric Roberts, Beverly D'Angelo. Inače, Meyer Lansky je na kraju bio prisiljen da se vrati u Sjedinjene Države gde je izveden pred sud, ali optužnica za organizovani kriminal nikad mu nije dokazana - umro je kao slobodan čovek 1983. na Floridi, u 80-oj godini.

Žanr:drama, krimi
Godina:1999
Reziser:John McNaughton
Scenario:Uri Dan, Dennis Eisenberg
Uloge:Richard Dreyfuss, Yosef Carmon, Mosko Alkalai
Uzrast:R
Award:3 nominacije
Studio:Frederick Zollo Productions, HBO Films, Home Box Office (HBO)
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:116 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila