•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Kako se Bogart viskijem spasio od trovanja vodom

U 50-im godinama prošloga veka Hollywood nije imao praksu snimanja filmova po udaljenim lokacijama, ali režiser John Huston odlučio je da svoj nezavisni film Afrička kraljica snimi na egzotičnim mestima Ugande i Konga.

Huston je, uz pomoć velikana Katherine Hepburn i Humphreya Bogarta ipak uspeo da napravi filmski klasik koji se i danas smatra jednim od najboljih filmova toga doba.

Film je pušten 1951., a 36 godina kasnije Katherine Hepburn otkrila je neke zanimljive detalje sa snimanja u knjizi "Rađenje Afričke kraljice ili kako sam skoro sišla s uma".

Afrička kraljica koja se snimala sedam nedelja romantična je komedija i avantura koja govori o periodu Prvog svetskog rata, a režiser Huston nije ni slutio s kakvim će se izazovima snaći u divljini.

Zmije otrovnice, krokodili, na milione komaraca i prljava voda bili su samo neki od njih. Nije bilo nikakvih problema u Ugandi, ali stvari su se pogoršale čim su došli u Kongo.

Angela Allen, koja je radila kao pomoćnica snimatelja ispričala je kako su nakon snimanja svi trčali sprint do svojih šatora kako bi pobegli komarcima, a čim bi ustali okretali su čizme naopačke da bi iz njih izašle stonoge i druga gmižuća stvorenja.

Umivanje i kupanje u prljavoj crvenoj vodi bila im je standardna praksa. Ta kontaminirana voda bila im je najveći neprijatelj, a u jednom trenutku svi su se uspeli otrovati s njom. Svi, osim Humphreya Bogarta i Johna Hustona koji su težak proliv izbegli pijenjem većih količina viskija, ignorišući vodu. To ih je spasilo od želučanih problema, koji su ostatak ekipe toliko patili da su na filmskim scenama iza rekvizita imali skrivene kante u koje su povraćali, često prekidajući snimanje.

- Sve što sam stavljao u sebe bio je zapečeni grašak, hrana iz konzerve i škotski viski. Kad god je komarac ugrizao Hustona ili mene, pao je mrtav - rekao je kasnije Bogart.

Uprkos problemima, na filmskom je platnu sve izgledalo savršeno i delo je postalo trenutni hit - Hepburn je zahvaljujući njemu osvojila svog petog Oscara, a Bogart svoju jedinu nominaciju za tu prestižnu nagradu.

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...