•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Izraelskom filmu glavna nagrada festivala 'Banjaluka 2014'

Gran pri Međunarodnog festivala animiranog filma "Banjaluka 2014", koji je održan u gradu na Vrbasu, osvojio je izraelski film "Tako mala stvar", u režiji Mizmora Vacmana.

"Film kroz jasne asocijacije i čist likovni jezik dočarava karakter devojčice i slavi život sugerišući njegov dalji nastavak kroz jedan sumorni događaj", saopštio je žiri u sastavu Iva Ćirić iz Srbije, Miodrag Manojlović iz BiH i Tomislav Gregl iz Hrvatske.

Ističu da je program festivala bio jako zanimljiv i da je teško bilo odlučiti se za pobednika. Ipak, glavnu nagradu dodelili su za snažno emotivno dejstvo i uverljivu animaciju.

Nagradu za kreativnost i umetnički izraz dobio je film "Lutanje", belgijske rediteljke Sofi Rasin. Dodeljene su i nagrade za tehnike animacije. "Nilski konj", poljski film režisera Piotra Dumale, dobio je nagradu za najbolju 2D animaciju, "Put u Santijago", film u koprodukciji Švajcarske i Francuske, režisera Maura Karara, dobio je nagradu za najbolju 3D animaciju, dok je poljski film "AB ovo", rediteljke Anite Kviatkovski-Navki, dobio nagradu za najbolju glina animaciju.

Najviše simaptija publike osvojio je ruski film "Stranac iznad ledenog brijega", reditelja Andreja Sokolova. Najbolji dečji film je "Mesec i vuk", francuskih reditelja Toma Lerua i Patrika Delaga.
Specijalno priznanje žirija pripalo je ostvarenju "Kupališta", poljskog režisera Tomeka Ducka, nemačkom filmu "Vetar" Roberta Lobela i filmu "Čoban", hrvatskog reditelja Matije Pisačića.

"Smotra animiranog filma, koja je počela u petak uveče u prisustvu brojne publike, u takmičarskom delu programa ponudila je 39 ostvarenja iz celog sveta. Sve projekcije uglavnom su bile popunjene. Veliki broj ljudi je uživao u filmovima svake večeri", rekao je Davor Pavlović, portparol Međunarodnog festivala animiranog filma "Banjaluka 2014".

Istakao je da je program festivala ove godine presek najbolje savremene svetske produkcije animiranog filma.

"Ove godine na adresu festivala stiglo je najviše prijavljenih filmova dosad, što svakako pokazuje da smo se popeli jednu stepenicu više", dodao je on. Iz naše zemlje u takmičarskom programu predstavila su se dva filma - "Svakodnevica" Igora Đurovića i "Lindžo" Jurinka Rajića.

Nažalost, ove godine gran pri je ostao bez novčane nagrade, pa su svi nagrađeni dobili priznanja i plakete.

Website:nezavisne.com
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu