•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Hrvatska u fokusu 24. Festivala evropskog filma Palić

Jedna od najzanimljivijih evropskih kinematografija u ovom trenutku biće u fokusu predstojećeg 24. Festivala evropskog filma Palić, a filmovi naših zapadnih suseda će biti prikazani u okviru posebne selekcije Hrvatska u fokusu, ali i Glavnog i programa Paralele i sudari.

Očekuje nas najznačajniji naslovi recentne hrvatske produkcije koju su izazvali značajnu pažnju na festivalima i u bioskopima, počev od izvrsnog “Ustava Republike Hrvatske” jednog od najznačajnijih reditelja sa naših prostora – Rajka Grlića, koji će 16. jula otvoriti program Hrvatska u fokusu, sa bravuroznim Nebojšem Glogovcom u glavnoj ulozi. Zatim ovogodišnji festivalski hit “Ne gledaj mi u pijat” rediteljke Hane Jušić o životnim izazovima mlade Marijane i njenom oslobađanju od stega patrijarhalne sredine, koji će biti prikazan i u selekciji Paralele i sudari. Gledaćemo i komediju “Ministarstvo ljubavi” (r: Pavo Marinković) koja prati nezaposlenog biologa Krešu, posrnulog samopouzdanja i u bračnoj krizi, koji je zadužen za hvatanje udovica u prestupu. Naime, država je odlučila stati na kraj udovicama hrvatskih branitelja koje žive u vanbračnim zajednicama, a primaju penzije pokojnih muževa. Stvari se dodatno zakomplikuju kada se Krešo zaljubi u jednu od udovica.

Afirmisani hrvatski pisac Pero Kvesić je nakon niza knjiga snimio prvi film “Dum Spiro Spero”, dokumentarac, one man show, u kojem režiju, scenario, kameru ali i muziku tj. sviranje drombulje potpisuje jedan čovek. Preplićući svakidašnjicu, knjige i smrt, autor priča o gubljenju snage i snazi da se s tim gubitkom nosi.

Goran u istoimenom filmu Nevia Marasovića samo želi da vozi svoj taksi i pazi na svoju slepu suprugu Linu. Međutim, ljudi koji su mu bliski imaju sopstvene planove i snove koji prete da ugroze njegov opušteni način života. U idiličnoj inscenaciji snežnog Gorskog Kotara ispoljiće se i ukrstiti vatrene naravi lokalaca.

Iz aktuelne produkcije hrvatskih kratkih filmova selektor Petar Mitrić odabrao je 4 zanimljiva ostvarenja: “Ježeva kućica” (Eva Cvijanović), “Planemo” (Veljko Popović), “Kokoš” (Una Gunjak) i “Piknik” (Jure Pavlović).

Program Hrvatska u fokusu biće prikazan u Art bioskopu Aleksandar Lifka u periodu od 16. do 21. jula (18.20h).

U okviru Glavnog takmičarskog progarma biće prikazan “Kratki izlet” reditelja Igora Bezinovića, hibrid dokumentarnog filma i fikcije koji prati Stolu, mladića u kasnim dvadesetim koji leto provodi u Istri, provodeći se po festivalima. Jednog dana susreće svog znanca Roka, koji njega i nekolicinu ostalih poznanika nagovara da mu se pridruže u potrazi za obližnjim samostanom sa srednjovjekovnim freskama. No nakon što im se pokvari autobus a oni se putem izgube, njihov kratki izlet prerast će u alegorijsko putovanje u nepoznato. Igor Bezinović je za svoj film na Međunarodnom filmskom festivalu Andreja Tarkovskog "Zerkalo" dobio nagradu za najbolju režiju, ali i nagradu žirija mladih kritičara. “Kratki izlet” je svetsku premijeru imao na ovogodišnjem 46. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, a u Srbiji će biti premijerno prikazan upravo na Paliću.

U okviru 24. izdanja Festivala evropskog filma Palić, koje će se održati od 15. do 21. jula, biće prikazano oko 80 filmova u 11 selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Hrvatska u fokusu, Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program dobitniku nagrade Underground Spirit, Ekološki dokumentarci, Best of Europe 2016, Short Matters! i Palić u Beogradu.

Traileri:
Kratki izlet - https://youtu.be/j7rnTXF1Gqg
Ustav Republike Hrvtske - https://youtu.be/WTlgnsV0sec
Goran - https://youtu.be/cDMjkhFQxIg

FEF Palić online:
Sajt - www.palicfilmfestival.com

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...