•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Gordanu Mihiću uručena Nagrada za buduće filmove

Osnivač "Kustendorfa" Emir Kusturica uručio je večeras u Drvengradu scenaristi Gordanu Mihuću "Nagradu za buduće filmove”, istakavši da je u pitanju jedan od najboljih scenarista u Evropi, a koga nismo dovoljno slavili.

"On zapravo ulazi u zrelu fazu i zahvalni smo mu što je ugrađen u najznačajnije trenutke evropske kinematografije”, rekao je Kusturica uručivši Mihiću duborez, koji "treba da simboliše sledeći korak”.

Pre uručenja nagrade prikazan je film sastavljen od inserata iz filmova i serija snimljenih po Mihićevim scenarijima.

"Nisam mogao da verujem sa kakvim sam fantastičnim ljudima radio. Sećao sam se divnih scena sa snimanja i osetio bol što najveći broj tih ljudi nije više sa nama. Ovo je počast njima kojih više nema, a koji su ostvarili dela iznad svih očekivanja u zemlji koja nije imala uslove za to”, kazao je Mihić.

Prethodno je prikazan film "Vrane" iz 1968. godine, koji su snimili Mihić i Ljubiša Kozomara.

"Video sam mlade ljude koji gledaju film snimljen pre 50 godina i osetio bol što se ništa nije promenilo za 50 godina, ali sam i srećan što sam stekao novu duhovnu braću, a to ste vi koji ste ovde večeras”, istakao je Mihić pozdravljen gromoglasnim aplauzom.

On je rekao i da je Kusturica nekadašnji mladić sa kojim je počeo da sarađuje pre 30 godina dok je on još studirao režiju u Pragu i ta saradnja traje i danas, te je saradnik i na scenariju ostvarenja "Na mlečnom putu”.

"Pitao sam ga kako sve ovo uspeva da nosi na svojim plećima i on mi je odgovorio da je to isti onaj početni adrenalin. U ime tog adrenalina, živ bio i hvala”, rekao je Mihić.

Mihiću je posvećena "Retrospektiva velikana" desetog "Kustenodrfa”, a na programu su filmovi rađeni po njegovim scenarijima: "Kad budem mrtav i beo" i "Buđenje pacova" u režiji Živojina Pavlovića, "Crna mačka, beli mačor" Emira Kusturice, "Mehanizam" Ðorđa Milosavljevića.

Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...