•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Festival novog britanskog filma PlayUK svečano otvoren u Beogradu i još pet gradova regiona filmom T2 Trejnspoting

Festival novog britanskog filma PlayUK večeras je svečano otvoren u Kulturnom centru Beograda premijerom „T2 Trejnspoting“, nastavkom kultnog britanskog filma. U okviru događaja, u Filmskoj galeriji u foajeu Dvorane Kulturnog centra Beograda, ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif otvorio je i izložbu „TREJNSPOTING: Pa šta ste radili... ovih 20 godina?“ autora Maje Medić i Stefana Arsenijevića, koja preispituje fenomen samog filma i njegov uticaj na publiku u Srbiji.

Festival novog britanskog filma PlayUK, koji British Council organizuje od 16. do 19. februara, okupiće bioskopsku publiku u Beogradu, Podgorici, Prizrenu, Sarajevu, Skoplju i Tirani na premijerama deset igranih i dokumentarnih filmova aktuelne britanske produkcije. Dokumentarni film o uticaju britanske muzike „Čovek iz Movaksa”, komedija o odrastanju Veštine odrastanja“, snažna drama „Una“, dokumentarac o širenju džihada u savremenom svetu „Priznanje“, samo su neki od intrigantnih naslova koji će publici širom regiona omogućiti da otkrije nove snage britanskog filma.

Reditelj Derrick Borte u filmu „London Town“ oslikava život radničke klase u predgrađima Londona tokom 1979. godine. Porodice sklapaju kraj sa krajem, a nezaposlenost raste iz dana u dan. Četrnaestogodišnji Shay Baker odrasta brzo, dok se cela porodica bori da ne potone i ostane na površini. Nakon što mu stigne kaseta sa najnovijom muzikom iz Londona, zvuci sastava „The Clash“ ga obuzimaju svojom sirovom energijom i odvlače u novi svet.

Moćna drama „Una“ je debitantski film reditelja Benedicta Andrewsa. Zasnovana na predstavi BlackbirdDavida Harrowera, „Una“ donosi emotivnu priču o mladoj ženi koja kreće u emotivnu potragu za svojom prošlošću. Sa očajničkom željom da sazna da li još uvek znači nešto Rayu, Una će se uputiti na njegovo radno mesto i suočiti ga sa bolnom istorijom koja je proganja. Njihov susret nakon 15 godina otvoriće brojne rane i nerešene dileme, a potisnute strasti i žudnje će isplivati. Slojevi laži, zabranjena ljubav i nenadani susret prete da poremete njihove živote. Uloge tumače Rooney Mara, Ben Mendelsohn i Riz Ahmed.

„Priznanje“ (The Confession) je prvi dugometražni dokumentarac Ashishija Ghadialija. Film prati Mozzama Begga, muslimana iz Engleske koji je iskusio brojne sukobe. Od pružanja podrške mudžahedinima, preko zatočeništva u zatvorima Bagram u Avganistanu i Gvantanamo, pobunjeničkih obuka u kampovima u Siriji, do zatvorskih ćelija Belmarša u Britaniji, Mozzam Begg iz prve ruke priča o širenju džihada u današnjem svetu i reakciji Zapada.

Justine (Brie Larson) organizuje sastanak između dvojice Iraca (Cillian Murphy, Michael Smiley) i bande koju predvode Vernon (Sharlto Copley) i Ord (Armie Hammer) u napuštenom skladištu u Bostonu, sedamdesetih godina prošlog veka. Pritisak na sastanku se povećava, jer oružje koje se prodaje nije ispravno, a ispaljuje se metak i kada nije planirano… Uslediće borba za preživljavanje tokom sat i po trajanja filma „Unakrsna vatra“ (Free Fire). Martin Scorsese i Emma Tillinger Koskoff su izvršni producenti filma, dok režiju potpisuje reditelj Ben Wheatley.

„Bobby Sands: 66 dana“ (Bobby Sands: 66 Days) je priča o svakodnevnici u centru turbulentnog i tragičnog sukoba, koja se pretvara u neverovatnu priču mladog idealiste koji je gladovao do smrti kako bi sačuvao integritet republikanskog pokreta kojem je verno služio. Film pokazuje kako je Sends postao tvorac sopstvene sudbine i prati njegov uspon do mesta u svetskoj istoriji.

U leto 1983. godine, samo nekoliko dana pre rođenja svog prvog sina, pisac i teolog John Hull je oslepeo. Da bi ponovo našao smisao života, počeo je da vodi dnevnik na kasetama. Filmsko remek delo „Beleške o slepilu“ (Notes on Blindness) istražuje unutrašnji svet slepila, oslanjajući se na originalne snimke Johna Hulla i prikazuje slepilo koje obuhvata snove, sećanja i maštovit život.

U centru komedije „Veštine odrastanja“ (Adult Life Skills) je Anna, koja se približava tridesetoj godini, a živi kao pustinjak u maminoj bašti i snima video materijale u kojima su glumci njeni palčevi. Univerzalna priča o samopouzdanju i dostojanstvu, nasmejaće i najtvrđa srca, ali i postaviti pitanje Kako naći mir sa samim sobom? “

Na programu PlayUK naći će se i dokumentarni film „Čovek iz Movaksa“ (The Man From Mo’Wax), koji prikazuje izvanredan život i karijeru DJ ikone, muzičkog producenta James Lavelle-a. U glavnim ulogama pojavljuju se DJ Shadow, 3D iz sastava Massive Attack, Futura, Ian Brown, Grandmaster Flash i Josh Homme.

Četvorodnevni festival novog britanskog filma PlayUK donosi i film „Najbolje od njih“ (Their Finest), koji predstavljaduhovit i romantičan prikaz mlade žene koja pronalazi svoj put, u haosu rata, ali ujedno otkriva i filmove. Glavna junakinja Catrin (Gemma Arterton) 1940. godine u Londonu, radi kao scenarista i pokušava da organizuje glumce i filmsku ekipu, kako bi snimila film koji će da istovremeno podigne raspoloženje nacije, ali i inspiriše Ameriku da uđe u rat.

Filmovi koji će biti prikazani tokom četiri dana, u šest gradova Zapadnog Balkana u okviru festivala PlayUK slave ljudsku izdržljivost i sposobnost da se pronađu pravi odgovori i rešenja u teškim vremenima. Celokupan program festivala dostupan je na www.britishcouncil.rs/PlayUK

Festival se održava uz podršku Britanske ambasade u Beogradu.

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...