•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Dani poljskog filma u Beogradu i Nišu

Domaća publika imaće priliku da se upozna sa ''zahuktalim'' poljskim filmom na predstojećim Danima poljskog filma u Beogradu i Nišu. Biće prikazano 14 različitih ostvarenja među kojima se ističe ''Soba samoubica'', prikaz posledica zavisnosti tinejdžera od virtuelnog sveta.

Manifestacija ''Dani poljskog filma'' biće održana od 13. do 19. oktobra u Beogradu i od 20. do 26. oktobra u Nišu, u organizaciji Ambasade Poljske u Srbiji i Kulturnog centra Beograda (KCB).

Program obuhvata sedam dugometražnih igranih i sedam kratkih animiranih filmova, različitih tema i žanrova, snimljenih u periodu od 2002. do 2011. godine.

To je samo deo kulturnih sadržaja koje Poljska priređuje tokom svog predsedavanja Evropskom unijom, rekle su na konferenciji za novinare u KCB sekretar poljske ambasade Agnješka Maršalek Gunja i specijalista za kulturu, nauku i informisanje Dagmara Luković.

One su podsetile da je poljska kinematografija do pre 20 godina bila dosta prisutna u svetu, pa i u Srbiji, zatim je nastao ''mrak'', ali je sada, kako su ocenile, vreme za povratak na scenu.

Ovoga puta na otvaranju će biti prikazani animirani film Esterhazi Izabele Plučinjske i igrani Dan čudaka Mareka Koteriskog koji na smešan i gorak način daje satirični prikaz prosečnog Poljaka i savremenog života u Poljskoj.

Pažnju privlače i igrani film Soba samoubica Jana Komase, koji je proteklog leta dobio nagradu za režiju na festivalu na Paliću, a od animiranih Svitež, nagrađen na Beogradskom kratkom metru, inače nominovan za Oskara.

Na programu su i dva filma jednog od najboljih poljskih savremenih reditelja Jana Jakuba Kolskog - Venecija i Jasminum u kojima se na različite načine pokazuje snaga njegvog stila, magijskog realizma.

Poljska u poslednje vreme ima stabilnu produkciju od oko 40 igranih filmova godišnje, s tim da su česte koprodukcije, a prosečni budžet kreće se od milion do 1,5 miliona evra.

Izvor: RTS

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...