•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Bajić: Jasenovac, filmska tema koja ima značaj Svetog pisma

Režiser i glumac Radoš Bajić smatra da Jasenovac, kao filmska tema, ima značaj Svetog pisma za pravoslavno hrišćanstvo, ali da su političari odgovorni za zanemarivanje takvih priča.

Bajić u intervjuu Srni ističe da se pitanje - Zašto do danas nije snimljen film o Jasenovcu? - upućuje na pogrešnu adresu, odnosno filmskim radnicima, autorima, scenaristima i režiserima.

On podseća na sudbinu njegove TV serije "Ravna gora" (o generalu Dragoslavu Draži Mihailoviću), navodeći da je taj projekat brže-bolje ugašen i da je preko njega "stavljena plutača", zato što je bio "korak u smeru istine, otrežnjenja i vraćanja nacionalnog dostojanstva srpskom narodu".

Bajić ocenjuje da je Jasenovac "monumentalna i strašna priča o stradanju jednog naroda, uz sve zabašurivanje `braće Hrvata`, iz sasvim razumljivih razloga, zato što moraju osećati nacionalni i civilizacijski stid zbog zverstva koje su učinili njihovi sunarodnici".

"Oni zataškavaju i `zatrpavaju`, tako da će na kraju ispasti da je u Jasenovcu stradalo 500 ili 600 Srba i da su se, maltene, međusobno sami poubijali. To je katastrofa, to je strašno", upozorava Bajić.

Prema njegovim rečima, Srbi su se, u 20. i 21. veku, kao narod našli na onoj strani kojoj je suđeno da gubi, da bude nipodaštavana, zanemarivana i omalovažavana.

"Jasenovac je najstrašnija moguća paradigma užasa i propasti srpskog naroda i nacionalnog srpskog korpusa koja traje, i sa aspekta fizičkog istrebljenja koje smo najužasnije pretrpeli u tom konc-logoru i na mnogim drugim mestima, pa rekao bih i do današnjih dana", ocenjuje Bajić.

On ukazuje da Srbi, osim "Marša na Drinu" Žike Mitrovića, nisu snimili filmove ni o Prvom svetskom ratu, iako se iduće godine navršava sto godina od njegovog završetka.

"Navršava se sto godina od učešća male Srbije i najhrabrije vojske u istoriji ratovanja koja je tada zapamćena - srpske vojske. Nismo snimili druge ozbiljne igrane filmove o Prvom svetskom ratu, albanskoj epopeji, Kolubarskoj bici", upozorava Bajić.
On navodi da je "država grdna sredstva davala i levo i desno".

Nažalost, smatra Bajić, "neki drugi su vičniji, pametniji, sposobniji i odgovorniji, pa snažnije i bolje brane svoje nacionalne interese kroz kinematografiju i tako se bore za onaj oblik istine koji njima odgovara".

"Trenutno se snima film o čoveku koji je, navodno, general, a zapravo ozloglašeni zločinac - o Anti Gotovini. Njega dižu u nebesa u Hrvatskoj, izdvajaju milione evra iz budžeta, a BiH, na osnovu poziva Hrvatske, daje tenkove za film, koje, navodno, Hrvati nemaju", ističe Radoš Bajić.

Prema njegovoj oceni, Srbi nemaju nacionalnu strategiju ni u oblasti nacionalnog samoodržanja, niti kulture.

"Mi smo prosto brod koji je poprilično bez goriva i koji pluta na otvorenom moru. Kako dune vetar, tako se kreće", kaže Bajić u intervjuu Srni.

Website:nezavisne.com
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....