•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Allied (2016)

Šta je to što vam pričinjava zadovoljstvo? Lagana, površna špijunska romansa ili sumorna, teška drama o Drugom svetskom ratu? A kako bi bilo i jedno i drugo, ponekada čak i u istoj sceni? „Allied“ postavljen je kao savremeni odgovor na film „Casablanca“: prve scene se odvijaju u tom gradu koji su okupirali Nemci, pa kao i voljeni klasik Bogarta i Bergmanove, i ovaj film kombinuje ljubavnu priču sa tamnim prikazom izdaje i poteškoća. Međutim, režiser Robert Zemeckis („Forrest Gump“) nije Michael Curtiz: tamo gde je „Casablanca“ neprimetno klizila između strasti od koje vas hvata nesvestica i potpune realnosti, „Allied“ se zaglavljuje kao tenk bez ikakve kontrole, drobeći bilo kakav privid suptilnosti pred sobom.

Srećom, ovaj film ima mnogo površinskih čari, od kojih je glavna zapravo Brad Pitt u pilotskom odelu, sa Marion Cotillard pod rukom, odišući glamurom. On je Max Vatan, kanadski ubica poslat u Maroko da ubije nemačkog ambasadora; ona je Marianne Beauséjour, francuski borac pokreta otpora na tajnom zadatku da mu olakša ulazak u visoko društvo Vichija. Njihov brak je puko pretvaranje – makar dok se posao ne obavi, kada će Max pozvati Marianne da se vrate zajedno u London i da mu postane prava žena. Da li to sledi pravo blaženstvo bračnog života? Ne baš.

Možda ovaj film predstavlja namerno klimanje glavom starim holivudskim zvezdama, od kojih mnogi snimaju u studijima po Los Anđelesu, ali „Allied“ deluje u potpunosti lažno: čak i pod nemačkom vlašću, teško je zamisliti ovako čist grad na severu Afrike. Međutim, ništa nije tako neubedljivo kao Pittov i Cottilardin zdepast, krut odnos: ako bismo poverovali aksiomu starih likova iz serije „Friends“ prema kojem nedostatak hemije na ekranu znači da postoje jasne varnice iza scene, onda ovo dvoje mora da su imali pune ruke posla.

Pa ipak, delovi filma „Allied“ zaista dobro funkcionišu. Postoji ogromna tenzija u kasnijim scenama, kada bračna sreća počinje da bledi. Pittova muka je veoma ubedljiva: tu je čovek koji oseća kao da mu se ceo svet ruši, deo po deo. Čak iako se neka od njegovih dela čine potpuno smešnim – ugrožavanje čitave ćelije pokreta otpora zbog njegovog duševnog mira, na primer – i dalje saosećamo s njim, dok se omča steže.

„Allied“ pokušava da balansira radost i bol, međutim ne uspeva da prikaže ni jedno, ni drugo. Međutim, obožavaoci staromodne zabave nedeljnog popodneva verovatno neće biti razočarani.

Žanr:akcija, drama, romansa
Godina:2016
Reziser:Robert Zemeckis
Scenario:Steven Knight
Uloge:Brad Pitt, Marion Cotillard, Jared Harris
Uzrast:R
Award:Nominovan za 1 Oscara i 10 nominacija
Box office:40M USD
Studio:GK Films, Huahua Media, ImageMovers
Zemlja:UK
Jezik:engleski
Trajanje:124 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...