•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Uliks Fehmiu: Moje nagrade pripadaju celom timu

Glumac posle dodeljene nagrade "Car Konstantin". Drago mi je što je film "Ustanička ulica" kandidat za Oskara i što se Kičić i Terzić "nisu petljali u čitav taj dijalog autora preostala dva filma".



Glumac Uliks Fehmiu, koji je za ulogu u "Ustaničkoj ulici" dobio nagrade "Car Konstantin" u Nišu i "Srce Sarajeva" na festivalu u Sarajevu, izjavio je danas Tanjugu da nagrade doživljava kao priznanje filmu i svim glumcima koji su u njemu učestvovali, jer je "pravljenje filma timski rad".

"Čini mi se da u umetnosti nema takmičenja. Umetnost nije sport ni trka na sto metara. Priznanja su donekle bitna, a odnekle potpuno nebitna. Naravno, lepo je kad dobijete nekakvu vrstu priznanja i spoznaje vrednosti svog truda, mada ja sve nagrade koje prate 'Ustaničku' doživljavam kao nagrade filmu i svim glumcima koji su u njemu učestvovali", rekao je on.

Uz njega, glavne uloge igraju Gordan Kičić (koji je bio i producent), Rade Šerbedžija i Milica Mihajlović.

"Smatram da su Gordan i reditelj Miša Terzić sakupili sjajnu ekipu. Gluma nije solo posao. Pravljenje filma je timski rad", naglasio je on.

Na pitanje kako bira uloge, glumac koji je izuzetnu kreaciju ostvario i u svom prethodnom filmu "Beli, beli svet", izjavio je da se taj proces ne razlikuje još od mladih dana.

"Pokušavam da uđem u čitanje materijala kao potpuno nevin čitalac. Ako mi se dopadne, onda je to dobar znak da postoji razlog zbog kojeg bih učestvovao. Naravno, mi glumci maštamo o ulogama koje su i u zanatskom smislu izazov. Ponekad se desi da se te dve stvari poklope, da je projekat uzbudljiv sam po sebi i da je glumački zadatak dovoljno izazovan".

Fehmiu je istakao da je publika na festivalima divno reagovala na ove filmove.

"Festivali postaju sve značajniji u 'distribucionom' smislu, zato što je film sa pojavom intereneta i digitalnog formata eksploatacije ušao u potpuno novu fazu bivstvovanja", rekao je on, napominjući da odlazak u bioskop više nije događaj kao nekada i da na repertoaru uglavnom vladaju komercijalni filmovi.

"Filmovi sa manjom potencijalnom bioskopskom vrednošću uglavnom imaju svoj festivalski život. Zato festivala ima sve više i meni se čini da je to dobro kako bi i te, itekako vredne, filmove vidio veliki broj ljudi", ocenio je on.

"Ustanička ulica" konkurisala je za domaćeg kandidata za Oskara, a konkurs je izazvao žučnu polemiku autora druga dva prijavljena filma - "Parada" i "Kad svane dan", koji je i pobedio.

Napominjući da je u "Ustaničkoj" samo glumac, Fehmiu je rekao da mu je drago što se Kičić i Terzić "nisu petljali u čitav taj dijalog autora preostala dva filma".

"Kad su Mišu pitali, on je elegantno i gospodski odgovorio da je veoma počastvovan da je njegov film uvršten u izbor. Smatram da je to što je Miša rekao potpuno dovoljnio, nemam šta da dodam", izjavio je Fehmiu.

Na pitanje o narednim projektima, odgovorio je da je "malo sujeveran" i ne voli da govori o onome za šta se tek nada da će se ostvariti.

"Ipak, nešto se uvek sprema u našoj maloj kreativnoj zajednici", rekao je sin poznatih glumaca Bekima Fehmijua i Branke Petrić, suprug glumice Snežane Bogdanović, sa kojom već gotovo dve decenije živi u Americi.

Narednih dana u Domu omladine Beograda biće postavljena dokumentarna izložba o životu i radu Bekima Fehmijua.

Njegov sin Uliks rekao je da porodica nije učestvovala u postavci, koju organizuje italijanska nevladina organizacija Asocione trentino kon i Balkani, a sa naše strane je zaslužna Nevena Negojević.

"Oni pokušavaju da na kulturnom planu prave događaje koji povezuju prostore bivše Jugoslavije. Njima se učinilo da su rad, delo i geografsko poreklo, taj put moga oca - na liniji toga čime žele da se bave. Moj otac je rođen u Sarajevu, odrastao na Kosovu, školovao se i uglavnom radio u Beogradu i ostalim delovima Jugoslavije, a onda i van nje", podsetio je on.

Reč je o putujućoj izložbi, koja je već bila u Sarajevu, Banjaluci, Peći i Prištini, a iz Beograda će ići dalje.

Preuzeto sa: cityofnis.rs

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...