•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Citizen Kane (1941)

Gledalac će sigurno osetiti neko ushićenje kada odgleda film „Citizen Kane“. Ovo osećanje se javlja zbog toga što će biti siguran da je „prisustvovaa“ nečemu velikom i jako važnom. To i jeste tako, zato što je „Citizen Kane“ jedan od najboljih filmova svih vremena, ako ne čak i najbolji. Zapravo, Orson Welles je debitovao ovim filmom u svetu režije, a ovo ostvarenje je sigurno remek delo koje je najbliže perfekciji, koliko to može jedan film da bude.

„Citizen Kane“ je zapravo priča o životu medijskog tajkuna Charles-a Foster-a Kane-a, koji je alegorija za William-a Hearst-a, novinskog tajkuna u to vreme. Priča počinje kadaKane umire na ogromnom i ekstravagantnom imanju nazvanom „Xanadu“ i tada izgovara svoju poslednju reč „Rosebud“. Očigledno je da novine i svi ljudi žele da znaju šta ta reč predstavlja, tako da mediji pokreću istragu. Od ovog trenutka, priča prati jednog novinara dok razotkriva detalje Kane-ovog života, koji je ispričan kroz flešbekove, počevši od njegove mladosti i prateći njegov uspon i sticanje moći, da bi se završio njegovom smrću.

Naracija filma je u fragmentima i jako je kompleksna, ali je zaista fascinantna i interesantna. Dijalozi su „živi“ i „stvarni“, likovi precizni i jedinstveni, a priča jednostavno „teče“.

Gluma je takođe odlična. Oron Welles, reditelj, takođe igra lik Charles-a Foster-a Kane-a i zaista je odličan. Ovo je jedno od „najmoćnijih“ i najprivlačnijih izvođenja kojima gledalac može da prisustvuje. Dok se prati Kane-ov život, počevši od njegove mladosti, pa sve do njegove starosti, on ga predstavlja tako precizno, da on zaista postaje stvaran. Takođe, odlični su i sporedni glumci u filmu, od Kane-ovih žena, a imao je dve, do njegovog najboljeg prijatelja i kolega iz novina.

Konačno, režija, kinematografija i celokupan umetnički rad na ovom filmu su sigurno među najboljima, ako ne i najbolji na filmu ikada. Welles je majstor svog zanata: film počinje prikazivanjem Xanadu-a,koji je zaista ogroman posed. Kasnije, u toku desetominutnog novinskog izveštaja saznajemo o Kane-ovom životu, koji je odlično oslikan. Tokom celog filma, kamera je veličanstvena: uglovi su savršeni, a neki od pokreta kamere su jednostavno očaravajući. Jedna od takvih scena je i ona kada se događa intervju sa Susan Alexander u noćnom klubu, gde se kamera kreće preko krova.

„Citizen Kane“ je sigurno remek delo u filmografiji, koje je u svoje vreme donelo revoluciju u snimanju filmova i jako uticalo i na filmski svet u celosti. Ovo je film koji svako mora pogledati i shvatiti zbog čega je jednostavno očaravajući.

Žanr:drama, misterija
Godina:1941
Reziser:Orson Welles
Scenario:Orson Welles, Herman J. Mankiewicz
Uloge:Orson Welles, Joseph Cotten, Dorothy Comingore
Uzrast:PG
Award:osvojio Oskara
Studio:Mercury Productions
Zemlja:United States
Website:www2.warnerbros.com/citizenkane/
Jezik:engleski
Trajanje:119 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...