•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Bonnie and Clyde (1967)

“Bonnie and Clyde” je američki film iz 1967. godine, nakon čijeg pojavljivanja niko nije znao kako da se shvati scene šokantnog nasilja i naizgled sociopatske likove. Desilo se to da je film postigao jako dobar uspeh, gotovo neočekivan za filmadžije i time nadmašio njihova očekivanja. Producent filma je bio Warren Beatty, a “Bonnie and Clyde” je Faye Dunaway napravio filmskom zvezdom. To je takođe bio odličan film i za Gene-a Hackman-a, pa je sigurno i promenio shvatanje filmova zauvek.

Warren Beatty igra Clyde-a Barrow-a, zgodnog mladića koji je upravo izašao iz zatvora, a pušten je zbog dobrog vladanja. Godina je 1931., a zbog Velike Depresije gotovo je nemoguće dobiti posao. Cela ta situacija oko zapošljavanja je posebno teška za nekoga ko je bivši robijaš. Clyde upoznaje Bonnie Parker, koju u filmu igra Faye Dunaway, kada on želi da ukrade kola njene majke. Njih dvoje provode zajedno jedno popodne, a dan se završava kada ga ona bukvalno izaziva da joj dokaže da je pljačkaš banke. On pljačka piljaru, a njih dvoje zajedno kreću na čudesno putaovanje koje će se završiti strašnom pucnjavom.

Bonnie i Clyde kreću na jugozapad, putuju od Texas-a do Oklahoma-e, Missouri-ja i kroz druge države. Na njihovom putovanju pridružuje im se Michael J. Pollard, koji igra mladića koji se razume u automobile i može da vozi dok oni pljačkaju banke. Isto tako, član njihove ekipe postaje i Clyde-ov brat Burt, kog igra Gene Hackman i njegova žena koju igra Estella Parsons. Ona i Bonnie se ne slažu i Bonnie odlučuje da napusti bandu, ali ipak ostaje, zato što ne može da se vrati kući.

Ima nekoliko čuvenih scena u filmu. Jedna od njih je prvi susret sa teksaškim rendžerom, koji namerava da ih uhapsi. Isto tako, pamti se i njihov susret sa Gene-om Wilder-om i njegovom devojkom, koji će se razviti od kidnapovanja do lude vožnje kolima, kada on on oktriva da je zapravo pogrebnik.

Postavlja se pitanja vezano za nasilje u ovom filmu i da li je upravo ono to što se pamti. Pre filma “Bonnie and Clyde”, u filmovima se o smrti govorilo o nečemu abstraktnom i počasnom, a lik je ubijan hicem iz pištolja uz “ljubazan” zvuk “pop”. Tada bi on prislonio ruku na grudi i jednostavno pao i ostao nepomičan. Međutim, film “Bonnie and Clyde” donosi nešto sasvim novo: smrt uz nasilje je užasna stvar, pucanje iz pištolja je tako jako da čovek može da odluvi, ima krvi na sve strane, a činjenica je da niko ne umire brzo. Upravo je to bio prvi iskren pogled na nasilje u istoriji Holivuda. Postoji jasna linija između glorifikacije nasilja i njegovog osuđivanja.

Film “Bonnie and Clyde” je nominovan za čak deset Oskara, a osvojio je dva i to: Burnett Guffey za Najbolju kinematografiju i Estelle Parsons za Najbolju sporednu glumicu. Svi članovi velike glumačke ekipe su bili nominovani za svoje uloge, a film je u celosti bio nominovan za Najbolju fotografiju i Najblju režiju, između ostalih nominacija.

Autor teksta: Maja Nikolić
Žanr:biografija, drama
Godina:1967
Reziser:Arthur Penn
Scenario:David Newman, Robert Benton
Uloge:Warren Beatty, Faye Dunaway, Michael J. Pollard
Uzrast:R
Award:osvojio 2 Oskara
Studio:Warner Brothers
Zemlja:United States
Website:www.tcm.com/tcmdb/title/24779/Bonnie-and-Clyde/
Jezik:engleski
Trajanje:112 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu