•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Brojni srpski filmovi i projekti na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Sofiji

Počeo je 25. Međunarodni filmski festival u Sofiji, u susednoj Bugarskoj, a deo takmičarskog segmenta balkanskog filma su i dva srpska ostvarenja koja su premijerno prikazana na međunarodnim fimskim smotrama i čiji je nastanak u okviru svojih zvaničnih i redovnih konkursa podržao i FCS (Filmski centar Srbije). Reč je o najnovijim dugometražnim igranim filmovima Ivana Ikića i Olega Novkovića, „Oaza“, odnosno, „Živ čovek“.

Priča Ikićevog filma (ranije poznatog pod naslovom Korisnici), premijerno prikazanog u zvaničnom programu Venecijanskog filmskog festivala, smeštena je u Dom za decu i mlade sa posebnim potrebama, a vrti se oko ljubavnog trougla između dve devojke i jednog mladića. Pored scenarista i reditelja Ivana Ikića (poznatog po debitantskom filmu Varvari iz 2014. godine), na nastanku Oaze su radili: montažer filma Dragan von Petrović, direktor fotografije Miloš Jaćimović, scenograf Dragana Baćović, kostimograf Milica Kolarić, snimatelj zvuka Aleksandar Perović… U filmu glume debitanti Valentino Zenuni, Tijana Marković i Marijana Novakov. Uloge vaspitača poverene su Maruši Mejer i Goranu Bogdanu.

Oaza Ivana Ikića premijerno je prikazana i nagrađena na 77. Venecijanskom filmskom festivalu: Ikićevoj režiji je, kao najboljem evropskom filmu u selekciji „Dani autora“, pripala prestižna Nagrada „Europa Cinemas Venice Label“.

Živ čovek je melanholična komedija o čoveku koji nakon velikih razočarenja u svoje najbliže pokuša da vrati slobodu. Šta je sloboda i kada je čovek živ, o tome, kažu, između ostalog, govori ovaj film Olega Novkovića. Ovaj film je prva da pogleda imala publika 30. Filmskog festivala u nemačkom gradu Kotbusu.

Pored Nikole Đurička, značajne uloge u filmu tumače Nada Šargin, Bojan Žirović, Jana Bjelica, Filip Hajduković, Iva Milanović, Tanja Bošković, Branko Cvejić, Miodrag Krstović, Marta Bjelica, Sonja Kolačarić, Ivana Vuković, Stefan Trifunović i drugi.

Pored reditelja i scenaristkinje Milene Marković, koji su u svom dosadašnjem radu imali nekoliko uspešnih filmova, autorsku ekipu ovog filma čine i direktor fotografije Miladin Čolaković, kostimografi Marija Nikolić i Olga Govgan, masker Dušica Vuksanović, scenograf Irena Marjanov, snimatelj tona Georgi Filipov, kompozitor Vojislav Aralica, montažer Lazar Predojev.

U toku je i 18. po redu program Sofia Meetings (u sklopu pomenutog Sofijskog filmskog festivala), a za učešće u raznim kategorijama programa izabrano je i nekoliko projekata srpskih filmova u različitim fazama razvoja ili produkcije. Ovaj program će trajati zaključno sa 24. martom.

U odeljku Projekti drugih filmova učestvovaće projekti filmova Mraz Pavla Vučkovića i Peščana hronika Petra Ristovskog, u odeljku Plus minus jedan i projekat filma Antitalenti u režiji Radivoja Raše Bukvića. Deo odeljka Projects in Bank je projekat filma Usud Stefana Maleševića, dok će se u programu First Films First predstaviti i projekti debitantskih dugometražnih filma Embrion Maše Šarović i Yugo Florida Vladimira Tagića. U selekciji Radovi u toku učestvovaće i projekat filma Leto kada sam naučila da letim reditelja Radivoja Raše Andrića (reč je o koprodukciji Srbije, Hrvatske i Bugarske).

U segmentu koji se tiče TV serija ovom prilikom biće predstavljeno ukupno devet projekata, među kojima i projekat srpske serije Turbo producenta Milana Stojanovića (serija nastaje pod okriljem kuće SENSE Production iz Beograda, a u partnerstvu sa programom MIDPOINT TV Launch).

Foto potpis Živ čovek: Jovan Ilić.

Ostale fotke: Promo

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...