•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Monica Bellucci govori o filmovima: „Irreversible“, „Tears of the Sun“, „Matrix“ i „Passion“

Ona je sigurno jedna od najlepših žena sveta i glumica čije pojavljivanje na filmskom platnu očarava. Nije ni čudo što Holivud „kuca“ na njena vrata. Rođena je 1968 u italijanskom selu Citta di Castello, Umbria. Dok je studirala u Peruđi, bavila se manekenstvom kako bi zaradila novac za svoje školovanje, što joj je i otvorilo vrata u svet mode. 1988. godine se preselila u jedan od najvećih svetskih centara mode, Milano i pridružila Elite Model Management-u. Iako je imala velikog uspeha kao manekenka, pojavljuje se po prvi put na TV-u 1990. godine, a njen američki prvenac je Bram Stoker-ov „Dracula“ (1992). Usledila je uloga u francuskom trileru L'Appartement (1996), koji ju je i lansirao u zvezdano nebo, pošto je dobila francusku nagradu koja je ekvivalent nominaciji za Oskara. Drugi filmovi koji su takođe bili veoma dobro prihvaćeni od strane publike su: „Malèna“ (2000), „Under Suspicion“ (2000), „Le Pacte des loups“ (2001), „Irreversible“ (koji joj je omogućio da ponovo glumi rame uz rame sa svojim suprugom, Vincent-om Cassel-om, a ona u ovoj drami glumi žrtvu brutalnog silovanja) i ostvarenje „Tears of the Sun“ (u kome joj je partner Bruce Willis). Pogađate, reč je o Moniki Bellucci. Evo kako ona govori o svojoj karijeri i svom viđenju uloga koje je do sada imala:

Sudeći po filmu „Irreversible“, vreme uništava sve. Da li se slažete sa tom tvrdnjom?

MB: Da, verujem da vreme sve uništava. Uzmite na primer jednu prelepu crvenu jabuku. Nakon nekog vremena, ubuđaće se i napašće je crvi, a to se upravo i sa nama dešava.

Šta mislite o ovom filmu „Irreversible“?

MB: Nisam čitala nikakav scenario, zato što ga nismo ni imali. Zapravo, želela sam da radim sa Gaspar-om, zato što je jako talentovan i zato što sam videla njegova prethodna dva filma („Carne“ i „I Stand Alone“). Pomislila sam da je luckast, ali je jasno da je jako talentovan. Kada je poželeo da radi samnom, bila sam zaista srećna i jako uzbuđena. Počeli smo da radimo sa samo 15 strana kratkog sadržaja i ničim više. Ono što smo uradili je da smo jako verovali u sve to. To se ne dešava često. Meni se nikada nije desilo. Tako da, nije bilo scenaria, samo sam znala priču, a kamera je snimala 15 ili 20 minuta bez prestanka, tako da je to na neki način bilo poput rada u pozorištu. Vežbali smo i improvizovali jednog dana, da bi smo mobli da snimamo narednog. Tako da je to bilo nešto sasvim novo za mene, ali je rad bio jako interesantan zato što na platnu nikada nemate mogućnosti da gradite sami svoj lik. U poslednjoj sceni, ja sam sa svojim suprugom i imam vremena da se razbudim i da pričamo. Onda idem do kupatila, tuširam se, radim test za trudnoću i shvatam da sam trudna. Kada se to dešava nafilmu? Nikada. Imate samo 1 minut, tu je rez i kreće sledeća scena. Ovde imate vremena kao i u pozorištu.

Šta možete reći o snimanju scena nasilja na filmu?

MB: U samom procesu glume, jako je teško to objasniti. Ponekada je veoma intimno, lično. Kada sam ih imala u filmu „Irreversible„, suprug Vincent me je pitao: „Da li želiš da ostanem na snimanju sa tobom?“, odgovorila sam da ne. Tako da je otišao da surfuje na jug Francuske, a ja sam bila sama kod kuće. Kada sam stigla na snimanje, bilo je u redu, a ti trenucu su jako teški, pa moram da vežbam

Šta možete reći o radu sa vašim suprugom, a posebno o intimnim scenama?

MB: Vincent je bio neverovatan, tako sladak. Kada smo otišli u Kan zbog filma „Irreversible“, bila je scena kada sam kompletno prekrivena krvlju. Kada me je video Vincent je zaplakao. Rekla sam mu da je to samo film i da znamo da sve to nije stvarno. Rad sa suprugom je jako inspirativan, zato što se jako dobro poznajemo, ali je to zapravo samo početak rada – ostatak je gluma.

Možete li uporediti snimanje filmova u Holivudu sa onima u Evropi?

MB: Različito je. Totalno je različito, ali za mene, ali ja uvek dajem sve od sebe. Pokušavam da izgledam realno, da budem jaka i da moja gluma bude duboka. Ponekada je jako teško da budete u glavnoj ženskoj ulozi, naročito u akcionim filmovima zbog svih muškaraca koji vas okružuju. Oni zauzimaju jako puno prostora. Međutim, svakog puta je drugačije. Svi moji dosadašnji glumački izbori su po malo čudni. Isto tako i u filmu „Malena“, imam dosta jakih scena, dok sam u „Tears of the Sun“ prljava i blatnjava, a plačem sve vreme.

Kako Vam se činio rad na filmu „For Tears of the Sun“?

MB: Mislim da u ovom filmu nema puno zabave. Teško je biti u džungli 5 meseci i mislim da su žene, ne samo ja,radeći na filmu imale jako puno poteškoća. Teško je opstati kao lik kada ste žena među svim tim muškarcima, a ja sam imala sreće zato što Antoine (Fuqua) i Bruce (Willis), omogućavaju mom liku da „postoji“, što se ne dešava često u akcionim filmovima.

Kako ste čuli za ulogu u ovom filmu? Šta Vas je nateralo da poželite da glumite u njemu?

MB: Zapravo, srela sam Bruce-a u Parizu i mislim da je video moj film „Malena“, tako da je razmišljao o meni, a onda sam srela Antoine-a i obojica su mi govorili o filmu koji pripremaju. Dobila sam scenario, dopao mi se, tako da smo se svi sakupili, pričali o filmu, dopalo mi se što su mi dali prostora da budem „slobodna“ i da kažem šta mislim o svom liku.

Da li je Vaš lik u ovom ostvarenju lično jako stran Vama, zato što osećam da ste jako glamurozni, a ovaj lik to nikako nije?

MB: Ne, niije. Čak ni moj liku u filmu „Irreversible“ nije uopšte glamurozan. Mislim, znate, pokušavam da radim razlilčite stvari, zato što želim da sazrim u glumačkom smislu, a volim da reskiram i zato menjam filmove različitih žanrova. Sjajno je da kao glumica mogu da radim u različitim zemljama, kulturama i da stekenm neverovatno iskustvo kada sretnem sve te ljude koji su iz različitih kultura.

Šta volite u Americi?

MB: Volim energiju, sve je nekako brže nego u Evropi, a onda se vratim u Evropu i opustim se. Ja sam Evropljanka, tako da nikada neću odbiti evropske filmove, ali je isto tako i dobro za mene da ponekada dođem u Ameriku. Odbila sam jako puno američkih filmova, iako mogu da postanu jako veliki i uspešni, zato što ne želim da radim neki film samo zato što je američki. Ja sledim ono što osećam.

Šta ne volite u Americi?

MB: Ne poznajem Ameriku jako dobro, zato što dođem uvek na nekoliko dana ili sam na snimanju, ili imam sastanke, a onda se vraćam natrag. Nikada nisam bila u Americi na 5 ili 6 meseci, tako da su moji utisci jako površni. Znam da kada dođem ovde smršam, rad srca mi se ubrza, pa ne hodam nego trčim. Ima svega, puno telefonskih poziva i jako puno stvari koje treba završiti...kada sam u Evropi, ako imate sastanak u 1, to može da bude i pola 2. U Americi, ako je 1, to znači da je 1. Tako da je sve nekako drugačije.

Šta možete reći o učešću u serijalu „Matrix“?

MB: „Matrix“ je bio moja šansa da glumim u akcionom filmu, ali ne skačem na zidove, ne borim se, ali imam drugi način borbe. Glumačka ekipa je odlična (Carrie-Ann Moss, Laurence Fishburne i Keanu Reeves), a bili su tako ljubazni prema meni. Sjajno sam se provela, a sve moje scene su zapravo sa njima, pa su bili zaista fini.

Da li je film „The Passion of the Christ“ više istorijski ili duhovni film?

MB: Može da bude oba, a mislim da je Mel Gibson želeo da uradi vizuelno jak film, tako da se meni fotografija jako dopada. Mel je sjajan reditelj, a on nije samo to, on je pre svega glumac tako da zna kako da radi sa glumcima. Jako je inteligentan i darežljiv, tako da mi je bio jako drag rad sa njim.

Da li je bilo teško naučiti latinski jezik za ovaj film?

MB: Taj jezik je kombinacija hebrejskog i arapskog, ali to nije samo jezik.

Postoji li neka želja u Vama da glumite u nekoj komediji?

MB: Nemam ništa protiv komdije. U Francuskoj sam radila jednu komediju „Asterix“ koja je bila zaista velika. Znate, ja tragam za različitim ulogama, to može biti i u komediji, drami, trileru, to može biti u bilo kom žanru. Zapravo, želim da pronađem „pravu stvar“. Najvažniji je izbor režisera, a onda i scenaria. Ako scenario nije sjajan, a imate dobrog režisera, možete napraviti sjajan film, ali ako imate sjajan scenario, a ne tako dobrog režisrea, nikada, ali nikada nećete imati dobar film. Meni je najvažniji režiser i njegova vizija.

Da li verujete u pretskazanja?

MB: Verujem da imamo prirodni instinkt, koji je veoma jak. Mi ne poznajemo sebe dovoljno, a kada bi pokušali da ga razumemo, otkrili bi smo svu moć koju imamo. Verujem i da imamo moć na predvidimo neke stvari.

Šta predviđate sebi?

MB: Sebi? Znala sam da će se ovo desiti. Ne, ovo je veliki trenutak za mene . Znam da ću ostariti i umreti. Znam da moram da prođem kroz sve to, što je jeako užasno, ali vreme sve uništava.

Osim Vašeg posla, koje su Vaše druge strasti?

MB: Život. Mislim, volim sve. Volim da izlazim i da budem sa prijateljima i porodicom, da gledam filmove i da čitam.

Autor teksta: Maja Nikolić
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...