•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Eagle Huntress (2016)

Kako su naslovi u našim nacionalnim novinama trenutno usred prilično toksičnog ciklusa, priče koje vrednuju saosećanje, empatiju, kao i moć povezivanja pred naizgled nepremostivim preprekama imaju posebnu vrednost. Iz tog razloga film The Eagle Huntress, koji predstavlja marljivo napravljen, porodični dokumentarac, čiji je narator Daisy Ridley koja je glumila u filmu Star Wars, ima posebno lepu dobrodošlicu.

Sa pažljivim pogledom utemeljenim u poštovanju i obožavanju predmeta svog filma, reditelj Otto Bell delikatno posmatra živahnu priču trinaestogodišnje Aisholpan, mlade devojke koja se protivi drevnoj tradiciji lova na orlove u Mongoliji, u kojoj prevashodno dominiraju muškarci. Ona potiče iz duge linije ptičijih majstora – ljudi poznatijih kao Kazakh, koji hvataju, treniraju i love zajedno sa ovim veličanstvenim stvorenjima iz koristi i sportski, održavajući tako kulturne običaje svojih predaka. Kako Aisholpan sazreva, suočava se sa sve jačim otporom lokalnih starešina, koje veruju da je ženino mesto za šporetom, a ne na frigidnoj zemlji Altai u potrazi za mesom lisice. Bellova kamera upija svaki delić odlučnog intenziteta koji se ocrtava na Aisholpaninom licu kada uđe u potpuno muško lovačko takmičenje, tiho probijajući sve granice dok istovremeno ujedinjuje svoju zajednicu i guši patrijarhat koji nastoji da osujeti njene uzvišene ambicije.

Film The Eagle Huntress sadrži feminističku poruku koju je lako podržati, kao i harizmatični lik za kojeg je lako navijati, tako da je teško odvojiti ličnu naklonost i simpatije za simbolični i društveni značaj njenog putovanja od koristi koje ovaj film pruža kao dokumentarac. Uticaj rediteljske palice je očigledan, pa neke scene mogu delovati neprirodno izrežirano. Međutim, druga polovina filma koja je uzdržana prosto zapanjuje, te se ovaj film rangira kao jedan od najmagičnijih poteza u pogledu snimanja filmova koji nemaju elemente fantastike u poslednjih nekoliko godina.

Žanr:dokumentarni, avantura, porodični
Godina:2016
Reziser:Otto Bell
Uloge:Aisholpan Nurgaiv, Daisy Ridley
Uzrast:G
Award:dve nagrade i dve nominacije
Studio:Kissaki Films, Stacey Reiss Productions
Zemlja:Mongolia
Website:theeaglehuntress.com/site
Jezik:Kazakh
Trajanje:87 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...