•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

'Bekstvo iz Šošenka' najbolje za gledaoce

U mnogim izborima za najbolji film prvih 100 godina pokretnih slika kritičari i autori proglašavali su „Građanina Kejna” Orsona Velsa. Tako su glasali i članovi Američkog filmskog instituta i učesnici Bi-Bi-Sijeve ankete.

Međutim, po isteku prvog filmskog veka, Britanski filmski institut, kritičari magazina „Sajt end saund” (Sight & Sound) i odabrani reditelji, među kojima i naš Srdan Golubović, za najbolji film proglasili su Hičkokovu „Vrtoglavicu”.

Publika se donekle slaže sa ovim izborima, ali ne u potpunosti. Tako, na primer, na najposećenijoj internet filmskoj bazi – imdb.com najbolje ocene gledalaca ima drama s elementima trilera „Bekstvo iz Šošenka” Frenka Darabonta.

Ova drama, o prijateljstvu dva zatvorenika, koje su odigrali Tim Robins i Morgan Friman, već sedam godina je na vrhu liste 250 najboljih filmova po mišljenju gledalaca, sa ocenom 9,2.

Filmska adaptacija priče Stivena Kinga „Rita Hejvort i iskupljenje u Šošenku” prilično je loše prošla na blagajnama kada se 1994. pojavila u bioskopima. Film je koštao 25 miliona dolara, a uspeo je da zaradi samo tri miliona dolara više.

Nije dobro prošao ni na dodeli Oskara: iako je bio nominovan u sedam kategorija, nije dobio nijednu pozlaćenu statuu. Trijumfovao je „Forest Gamp” osvojivši Oskare za najbolji film, režiju, glavnu mušku ulogu – Tom Henks…

Pa ipak, kako je „Bekstvo iz Šošenka” tokom protekle 22 godine izgradilo takvo poštovanje gledalaca širom sveta?

Njegova popularnost počela je da raste sa iznajmljivanjem video-kaseta i stalnim emitovanjem na TV, što je doprinelo da publika zavoli junake filma i priču zanimljivog zapleta.

U drami o Endiju Dufrejnu, bankaru koji provodi 19 godina u zatvoru Šošenk zbog ubistva žene i njenog ljubavnika, iako to nije počinio, mnogi gledaoci videli su priče o istrajnosti i pobedi snage volje, koje često nemaju u svojim životima ili ne mogu da ih ostvare.

Dufrejnovu životu priču zavoleli su mnogi jer je ispričana iz ugla posmatrača Reda (Friman), čoveka za sve i osobe od poverenja, koji svojim umirujućim glasom besedi da nada nikad ne umire.

Pored do tančina isplaniranog bekstva (kroz godinama kopan tunel i kanalizaciju), film je ponudio odličan obrt jer glavni junak ne samo da uspeva da nasamari upravnika zatvora, koji ga je koristio za pranje novca, već i da mu otme sve pare, dovede mu policiju na vrata kancelarije i primora ga na samoubistvo.

Mnogi gledaoci bi rekli, film ima sve, ali ipak nema. „Bekstvo iz Šošenka” nema ljubavnu priču jer je ona mesto ustupila priči o prijateljstvu i razumevanju, i nema zanosne plavuše – sem u filmu koji zatvorenici gledaju u filmu – Rite Hejvort.

Evo koji filmovi su najbolji po ocenama gledalaca, posetilaca filmskog sajta imdb.com.

2. „Kum” Frensisa Forda Kopole (1972) – 9,2

3. „Kum 2” Frensisa Forda Kopole (1974) – 9,0

4. „Mračni vitez” Kristofera Nolana (2008) – 8,9

5. „Šindlerova lista” Stivena Spilberga (1993) – 8,9

6. „12 gnevnih ljudi” (1957) – 8,9

7. „Petparačke priče” Kventina Tarantina (1994) – 8,9

8. „Gospodar prstenova: povratak kralja” Pitera Džeksona (2003) – 8,9

9. „Dobar, loš, zao” Serđa Leonea (1966) – 8,9

10. „Borilački klub” Dejvida Finčera (1999) – 8,8

(Ivan Aranđelović, Politika)
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...