•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Serija Seinfeld podloga za učenje studentima psihijatrije u New Jerseyu

Anthony Tobia, profesor psihijatrije na univerzitetu Rutgers u New Jerseyu, osmislio je alat za učenje "Psy-feld" temeljen na kultnoj seriji "Seinfeld", dizajniran kako bi u sklopu podučavanja pomogao studentima medicine da identifikuju i rasprave psihijatrijske poremećaje na temelju likova iz serije, piše Huffington Post.

Tobia je u intervjuu za Huffington Post istaknuo da je pomoću serije čija je poslednja epizoda prikazana pre 15 godina, na novi način uključio studente na predavanju te da je to izazavalo mnoge ozbiljne rasprave o patologiji. Naime, on upotrebljava neuroze likova iz serije u podučavanju studenata.

Svakog ponedeljka i četvrtka studenti treće i četvrte godine medicine obavezni su da pogledaju epizodu "Seinfelda" koji se emituju na TBS-u u 18 sati. Idući dan na jutarnjim predavanjima raspravljaju koji je oblik psihopatologije demonstriran u epizodi.

Upravo je rasprava ono što je profesor Tobia, kako je sam istaknuo, imao na umu kada je stvorio alat za učenje "Psy-feld" 2009. Iako nije službeni predmet, deo je treninga za studente.

"Postoji veoma raznolika grupa osobina ličnosti koji su neprilagođeni na individualnom nivou", komentarisao je Tobia likove u seriji. "Kada su ti prijatelji zajedno, dinamika je takva da stvara zaplet kombinacijom Jerryjevih opsesivno kompulzivnih osobina, Kramerovih šizoidnih osobina, Elaininom nesposobnosti da ostvari smislenu vezu te egocentričnim Georgeom".

"Iako nije neobično za predavače na univerzitetu da upućuju na gledanje TV emisija ili filmova, zahtjev da 150 studenata gleda "Seinfelda" dvaput tjedno jest", rekao je Tobia.

Tobia je kreirao bazu podataka svake pojedine epizode serije i napravio beleške za predavanja. "Svih 180 epizoda i gotovo svaki karakter u seriji može biti iskorišten za Psy feld", rekao je.

"Ništa u medicini ne može se u potpunosti naučiti bez iskustva u pravom životu. No gledanje na televiziji pomaže, a što je smešnije, to se bolje da usvojiti", ustvrdio je Tom Draschil, jedan od vodećih na katedri za psihijatriju.

Tobia upotrebljava sličan pristup u mesečnom izboru studenata. U predavaoni, studenti gledaju film poput "Farga" i "tweetaju" mišljenja o mogućim poremećajima likova.

Razmišlja o tome da se uvede to da za vreme kada se serija prikazuje, studenti od kuće, putem tweetera raspravljaju o karakterima iz serije.

"Kako bi hirurg mogao nešto da nauči nešto iz filma ili serije, u njima moraju postojati operacije. Kako bi internist mogao naučiti iz filma ili serije, mora postojati prikaz bolesti. Ali, svaki film i serija prikazuju ljudsko ponašanje, stoga bi psihijatar trebao da bude u mogućnosti da uči", ustvrdio je Tobia.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...