•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Interstellar (2014)

Ovu kritiku pišem tri dana nakon što sam pogledao film, što mi uglavnom nije običaj. Kritike najčešće pišem dan posle gledanja, ili možda čak i iste večeri, ako sam bio na nekoj popodnevnoj projekciji a potpuno sam načisto sa svojim osećanjima u odnosu na pogledano. Međutim, ovaj film je kod mene izazvao donekle oprečna osećanja i mišljenja, pa sam morao da sačekam da mi se svi ti utisci iskristališu.

Film „Međuzvezdani” je dugo iščekivan, i većina je očekivala remek-delo, imajući u vidu da je reditelj ovog filma veliki Kristofer Nolan, a da se radnja vrti oko putovanja kroz crvotočinu ka drugoj galaksiji, u potrazi za novim domom za čovečanstvo koje se bori za opstanak na dosluženoj i istrošenoj Zemlji. Naravno, sada se postavlja pitanje – da li je ovaj dugo iščekivani film remek-delo? Nažalost, na to pitanje samo vreme može da pruži odgovor. Po meni jeste, ali sa defektom. Film je fenomenalan, ali nije savršen, a mislim da ću vam tu njegovu manjkavost najbolje opisati ako vam prenesem utiske koje sam imao odmah nakon gledanja, i to kako su se, i u kojoj meri, promenili posle tri dana. Odmah po izlasku iz bioskopa bio sam očaran veličinom filma, njegovim idejama i ambicioznošću. Iskustvo gledanja ovog filma je svakako nesvakidašnje i dobija se osećaj spektakla, ne samo zbog međuzvezdanog putovanja i otkrivanja novih svetova koji su predstavljeni kroz prelepu fotografiju, već i zbog filmskog obraćanja duboko ljudskim temama i pitanjima.

2 „Međuzvezdani” (2014)

Međutim, sve te pozitivne strane nisu na prvu loptu imale potpuni efekat zbog nekih narativnih problema koji su mi odvačili pažnju u drugom smeru i time me na momente „izvlačili” iz filma. Razmišljanje o rupama u priči svakako smanjuje uživanje i čaroliju filmskog iskustva, ali ni tako nešto mi nije suštinski pokvarilo uživanje, već samo učinilo da ono bude nepotpuno. Tako sam tik nakon projekcije bio očaran i zbunjen nekim elementima, ali generalno zadovoljan. Nakon tri dana kontempliranja o tim problemima u filmu i njegovoj filozofiji, uspeo sam da odmrsim 80% problema u priči i da ih sebi učinim shvatljivim. Neću otkrivati koji su to problemi i kako sam ih ja odgonetnuo, jer ne želim da „spojlujem” priču. Ipak, ovim meni nisu rešeni problemi sa ovim filmom, a evo i zašto. Uzmimo za primer prethodni Nolanov film „Uspon mračnog viteza”, oko kog se takođe vodila polemika o nekim rupama u priči. Bez obzira na to da li su eventualna rešenja tih problema vama prihvatljiva ili ne, oni ne zadiru u esenciju filma i njegove priče; ti problemi su sporedni i ne zahvataju ključne tačke. Ja ih tokom gledanja nisam primećivao, a čak i da su mi pali na pamet, iste sekunde bih prestao da mislim o tome, jer jednostavno nisu bili toliko važni i nisu mogli da me „izbace” iz filma.

3 „Međuzvezdani” (2014)

Ovde su problemi nezaobilazni i esencijalni za film i njegovu strukturu. Ma koliko oni bili rešivi ili ne, jednostavno se ne mogu staviti sa strane tokom gledanja, pa vas, kao što sam već pomenuo, na momente „izbacuju” iz filma. Moram da napomenem da to nije prost problem mog nerazumevanja filma, jer, na primer, Tarkovskog nikad nisam razumeo na prvu loptu i na prvo gledanje. No, dok sam kod Tarkovskog problem bio ja, ovde je problem film, jer su ovde problem narativni čvorovi, paradoks priče, odsustvo objašnjenja, dok je slučaj sa Tarkovskim prosto nepoznavanje simbolike i prefinjenog filmskog jezika. Tempo filma je pomalo neravnomeran i dijalozi na nekim mestima deluju previše eksponirajuće i usiljeno. Ipak, ponavljam, sve ovo nije dovoljno da pokvari uživanje u ovom fenomenalnom filmu. Potrebno je samo da imate vere i da budete otvoreni za iskustvo koje ćete primiti. Bilo bi mi pomalo naporno da navodim celu ogromnu glumačku postavu, pa ću reći samo da su svi dobri, a to posebno važi za Metjua Mekonahija koji za ovu ulogu treba da bude nominovan za Oskara.

U ovako ogromnom i zamršenom filmu, moglo se i očekivati da će ponešto biti ostavljeno na veru gledaoca, tako da će deo vašeg uživanja zavisiti i od vas, što u današnje vreme kad se filmovi serviraju na tacni nekima može da bude i teško, ali, sa druge strane, takvi filmovi vas mnogostruko nagrađuju ukoliko se potrudite. Oko ovog filma je trud i više nego isplativ.

Ocena: 9/10

Autor: Nikola Bočkor
(Punjeni paprikaš)

Žanr:avanturistički, sf
Godina:2014
Reziser:Christopher Nolan
Scenario:Jonathan Nolan, Christopher Nolan
Uloge:Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain
Uzrast:PG-13
Award:1 nagrada i 1 nominacija
Studio:Paramount Pictures, Warner Bros., Legendary Pictures
Zemlja:United States
Website:interstellar.withgoogle.com
Jezik:Engleski
Trajanje:169 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....