•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Poljska odbila da uhapsi Romana Polanskog

Poljska je odbila zahtev SAD da uhapsi američkog režisera Romana Polanskog zbog silovanja devojčice u SAD, jer je to delo u Poljskoj zastarilo. Tužilaštvo u Krakovu pustilo je danas Polanskog posle saslušanja, uz obavezu da dođe ako bude potrebno.

"Nakon saslušanja tužilac je konstatovao da nije neophodno da ga uhapsi da sačeka eventualni zahtev za izručenje u SAD - saopštio je portparol Glavnog tužilaštva Poljske Mateuš Martinjuk.

SAD ne odustaju od krivičnog gonjenja slavnog režisera zbog silovanja 13-godišnje devojčice pre 36 godina u Holivudu.

Polanski je pobegao od suđenja i živi u Francuskoj, a sa žrtvom se nagodio da povuče tužbu.

Na iznuđeni seks režisera s devojčicom, američki i poljski zakoni gledaju kao na zločin pedofilnog silovanja koji se goni po službenoj dužnosti. Ali u Poljskoj je još 2010. godine objavljeno pravno tumačenje da je režiser u domovini siguran od izručenja, zato što je njegovo krivično delo već zastarelo po poljskom propisu.

Tako Poljska neće da ga izruči, mada po tom tumačenju SAD imaju pravo da traže njegovo hapšenje dok se ne okonča procedura izručenja i dok ono bude odbijeno.

Portparol Martinjuk izjavio je da je danas dopunjen američki zahtev koji prvobitno nije ispunjavao sve formalne zahteve.

Polanski je nakon hapšenja na filmskom festivalu u Švajcarskoj u Poljsku došao 2011. godine, ali inkognito, i uz garancije da je zločin za koji mu SAD sude, u Poljskoj zastario.

U Varšavu je došao sada prvi put javno, na otvaranje Muzeja poljskih Jevreja u utorak, a potvrdu da ga postojbina neće izručiti SAD, dobio je i ranije, kada je najavio da bi svoj novi film snimao u Krakovu, prenosi B92.

Website:vijesti.ba
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...