•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Animal Farm (1999)

Životinjska farma je jedna od ekranizacija briljantne istoimene alegorijske priče Georgea Orwella koja je nastala 1945. godine, u vreme kad se Orwell, socijalista demokrata, kritički odnosio prema Staljinovoj diktaturi. Neprekidna hapšenja, cenzure i ukidanje mnogih sloboda smatrao je posledicama staljinizma i komunizma, te je društvenu situaciju nakon Drugog svetskog rata pretočio u priču o pobuni životinja.

Farmer Jones, po mišljenju svojih komšija, ne vodi svoju farmu čvrstom rukom, pa mu se zato i dogodilo to što mu se dogodilo: životnje na farmi digle su pobunu, koja se pretvorila u pravu revoluciju. Prva žrtva revolucije bio je mudri Old Major, svinja. Prirodni naslednici na mestu vođe bile su druge dve svinje, Snowball i Napoleon, najinteligentnije životnje na farmi.

Farmer Jones gubi farmu, ne može vratiti dugove i postaje beskućnik. Životinje slave - napokon je farma njihova. Imaju brojne zamisli i planove: naučiće da čitaju i pišu; raspravlja se o gradnji mlina - jeste da je to težak posao, ali će im posle uštedeti vreme, radiće samo tri dana u nedelji... Donose svoj popis Zapovesti koje sve životinje trebaju poštovati.

Sve što se događa pripoveda nam kujica Jessie, koja uskoro treba na svet doneti štence. Upravo ona prva oseti da nešto nije kako treba, i to zato što su joj štenci oduzeti čim su rođeni. Odvedeni su na obuku, rekao je Napoleon.

A zatim sve počinje ličiti na ljudsko društvo: Napoleon i Snowball bore se za prevlast; pobedi Napoleon i otera Snowballa uz pomoć svojih vernih slugu. Sada kao pravi vođa, Napoleon počinje da živi u kući i da spava u krevetu, iako se to protivi Zapovestima. Druge životinje grade mu spomenik. Uskoro životinje nauče da govore ljudski jezik, a to je odlična situacija da Napoleon počne da trguje s ljudima i tako da zarađuje za sebe.

Ukratko, njihov je društveni poredak ovakav: svinje vladaju i ponašaju se kao ljudi, konji su poslušni i kukavice, ovce deklamuju što se od njih očekuje, kokoške kokodaču i trčkaraju bez koristi, deca, štenci, od malih su nogu odgajana da budu poslušni vojnici vođe, a kuja Jessie, poštena i verna svojim prijateljima, pokušaće da popravi stvar.

Film je osvojio nagradu Genesis kao najbolji film 1999. godine, nagradu na festivalu fantastike za najbolje efekte, nominovan je za Emmy za zvuk i montažu, i za nagradu Saturn kao najbolji film.

Žanr:komedija, drama, porodični
Godina:1999
Reziser:John Stephenson
Scenario:George Orwell, Alan Janes
Uloge:Kelsey Grammer, Ian Holm, Julia Louis-Dreyfus
Uzrast:PG
Award:dve nagrade i 3 nominacija
Studio:Animal Farm Productions Ltd., Hallmark Entertainment, Turner Network Television (TNT)
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:91 minut
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...