•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Young Frankenstein (1974)

Mladi neurohirurg, dr. Frankenstein, nasledio je dvorac od svog dede, poznatog i slavnog dr. Victora von Frankensteina. Legenda o poznatom pretku prati ga od malena i on se svoga prezimena srami. Odlazi u dedin dvorac, gde nalazi smešnog grbavca po imenu Igor, lepu asistenticu u labaratoriji, Ingu i staru džangrizavu domaćicu, frau Blucher. Mladi Frankenstein smatra da je istraživački rad njegovog dede obična besmislica, ali kada nađe knjigu koju je ostavio ludi doktor i u kojoj je potanko opisan eksperiment oživljavanja mrtvih, menja svoje mišljenje. Sve izmiče kontroli kada u čudovište usadi mozak ludaka.

Većinu novih parodija koje se pojavljuju filmska kritika je doslovno pokopala, smatrajući ih uvredom za dobar ukus. Međutim, nije uvek bilo tako. Sedamdesetih godina prošloga veka Mel Brooks je popularizirao žanr parodije i nanizao nekoliko zaista zabavnih naslova. "Vruća sedla" (1974), "Mladi Frankenstein" (1974) i "Visoka napetost" (1977) pametno su parodirali razne žanrove i ujedno pokazivali poštovanje prema njima.

Mek Brooks ismejava sve šta stigne; bele rasiste, zle kauboje, političare, priglupe seljačine, sveštenike, crnce, revolveraše, krvnike, naciste, Kju Kluks Klan, Hollywood, mjuzikle, a načini na koji ismejava su toliko raznovrsni da gledaocu ni u kom slučaju ne može biti dosadno. Film "Mladi Frankestein" sniman je u crno-beloj tehnici kako bi parodija na stare filmove strave i užasa bila što uverljivija.

"Mladi Frankestein" je najzabavnija, ali i najstrašnija komedija svih vremena. Ako ste mislili da sve znate o dr. Frankensteinu, varate se jer Mel Brooks, kralj filmske parodije, zna bolje, više i smešnije.

Žanr:komedija
Godina:1974
Reziser:Mel Brooks
Scenario:Mel Brooks, Gene Wilder
Uloge:Gene Wilder, Madeline Kahn, Marty Feldman
Uzrast:PG
Award:Nominovan za 2 Oscara, 10 nagrada i 4 nominacija
Box office:86.3M USD
Studio:Gruskoff/Venture Films, Crossbow Productions, Jouer Limited
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:106 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila