•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Gravitacija - Priča o tome šta nas pokreće onda kada ne vidimo svetlo na kraju tunela

„Uvek sam bio zadivljen svemirom i imao sam želju da ga istražim“, rekao je reditelj, producent i ko-scenarista filma Alfonso Kuaron i dodao „Ima nešto mistično i romantično vezano za ideju da se odvojite od Zemlje, a opet neshvatljivo je da budete negde gore, kada je život ovde.”

Sandra Bulok, kojoj je pripala glavna ženska uloga, o radu na filmu kaže: ”Mislila sam da astronauti žele da odu u svemir samo zbog uzbuđenja i avanture. Međutim, kada sam razgovarala sa njima, bila sam dirnuta njihovom ljubavlju prema tom svetu i mogućnošću da vide Zemlju iz druge perspektive. Neverovatno je shvatiti kako smo sićušni u odnosu na univerzum.”

Njen partner u filmu, glumac Džordž Kluni kaže da je on odrastao u vreme takmičenja odlaska u svemir: „Ja sam dete tog doba. Uvek sam voleo ideju o istraživanju svemira i osećam strahopoštovanje prema ljudima koji se time bave.”

Na početku filma astronauti letilice Eksplorer nalaze se u mirnom delu iznad Zemljine atmosfere. Za razliku od kolege Meta Kovalskog (Džordž Kluni), koji sa lakoćom lebdi u svemiru, dr Rajan Stoun (Sandra Bulok) oseća nelagodnost. Na drugoj strani zemljine planete, namerno uništavanje zastarelog satelita dovodi do kretanja oštrih komada, koji se kotrljaju ka Eksploreru. Neizbežan sudar je katastrofalan! Kovalski i Stoun ostaju sami u svemiru, upućeni jedno na drugo, jer sva komunikacija sa Kontrolnim centrom je izgubljena. Kada je reditelj razmišljao o ženskom liku znao je da to mora biti glumica koja će odgovoriti i na psihičke i na fizičke zahteve lika. To je video u Sandri Bulok, koja je uverljivo izrazila dr Rajan Stoun, ženu potpuno posvećenu zadatku.

O svojoj ulozi, astronauta početnika, Sandra Bulok kaže: ”Dok sam radila na liku pitala sam se kako bih ja postupila da sam u njenoj situaciji. Shvatila sam da bih isto.“ U posvećenosti poslu nije mogao da je omete ni kolega Met Kovalski, ali to će dovesti do tragičnih posledica.

Dobar deo filma njen lik provodi sam u svemiru: „Nije lako za glumca da bude sam, bez interakcije sa drugim čovekom. Sandra i ja smo dugo diskutovali o pronalaženju ravnoteže između onoga što bi ona rekla ili izrazila”. rekao je reditelj.

Sandra Bulok dodaje: “Ovo je priča o tome šta nas pokreće onda kada ne vidimo svetlo na kraju tunela”.

Kao konačan rezultat, film Gravitacija je mešavina akcije i komjuterske realizacije. Najvažnije u prenošenju osećaja bestežinskog stanja, bilo je dobro uraditi nultu gravitaciju. Jednostavno rečeno, iako u tome nije ništa bilo jednostavno, autori nisu želeli da film podseća na naučnu fantastiku, već da realno prikažu kako bi izgeldalo kada bi se čovek našao zarobljenim u najsurovijem okruženju, koji je poznat čoveku. „Želeli smo da se gledaoci osete kao da su u sred tog putovanja”, rekao je reditelj Kuaron.

Producenti filma napominju da je ovo jedan od najvećih izazova u koji su se upustili, a reditelj dodaje da je projekat skup različitih elemenata od fotgrafije, zvuka do glume. “Želeli smo da publika učestvuje u tom iskustvu plutanja po prelepom, ali zastrašujućem prostoru,” rekao je reditelj.

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....