•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Troy (2004)

Wolfgang Petersen je odlučio da njegova adaptacija Homerovog epa bude sublimacija većine poznatih antičkih legendi. Bez preteranog upliva mitologije i 'komplikovanih' grčkih božanstava teško da će poštovaoci klasike biti zadovoljni Petersenovom verzijom, ali da li bi 'poznavaoce' zadovoljio bilo koji hollywoodski film koji se bavi 'antikom'? Uostalom Troja i nije film za 'klasičare' već za 'običnu' publiku. Ono o čemu su u doba vladavine ere 'sandala i mačeva' i Charltona Hestona u Hollywoodu samo mogli da sanjaju, danas je moguće zahvaljujući tehnologiji kompjuterski generisanih slika. Naravno, Petersen kao stariji režiser (verovatno i 'odrastao' na klasicima Hollywooda) ne dozvoljava da tehnologija 'pokvari' klasičan ep.

U njegovoj postavci postoji puno klasičnih elemenata. Spoj sa 'starim' filmovima pruža Peter O'Toole a mlađe zvezde treba da privuku interesovanje publike. Brad Pitt, Orlando Bloom i Diane Kruger to u dobroj meri postižu. Scenario je 'očišćen' od poezije i današnjoj publici neprepoznatljivog istorijskog konteksta.

Petersen je poznat po svojoj 'podmorničkoj' drami, jednom od najboljih ratnih filmova svih vremena Podmornica (Das Boot), koji ga je i 'kvalifikovao' za film. Pitate se kakve veze ima čovek koji dobro snima ratne filmove sa klasičnim epom? Troja i jeste ratna priča, bar u novoj hollywoodskoj inkarnaciji. Hiljade brodova, hiljade vojnika u oklopima, mačevi, koplja, strele i potoci krvi, u prašini pod zidinama opsednutog grada. Sve naznake priče o ljubavi Parisa i Jelene, Menelajevom besu, Ahilovoj želji da postane najveći ratnik, ravan božanstvima, povučene su u drugi plan. Time je postignuto da akcione scene dobiju kontekst, ali da publika ne bude 'zagušena' komplikovanim 'grčkim' temama.

Na žalost Petersen je pored takvih i sličnih kompromisa pristao i na uobičajeno preterivanje vezano za filmove koji prolaze kroz 'tretman' kompjuterske animacije. Dok je to kao metod potpuno opravdano u trilogiji Gospodar prstenova Petera Jacksona, u Troji Petersen dopušta da povremeno preovlada tipično vizuelno postavljanje nasilja radi nasilja.

Zadatak je izvršen: Troja je sasvim solidno ostvarenje, više nego dovoljno atraktivno da privuče publiku. Iako za razliku od Scottovog Gladijatora, Troja nema junaka za čiju bi se sudbinu publika 'vezala'. Unutar nametnutih ograničenja Troja funkcioniše odlično kao jedno kvalitetno i dobro osmišljeno mainstream ostvarenje.

Žanr:avantura, drama
Godina:2004
Reziser:Wolfgang Petersen
Producent:Wolfgang Petersen, Diana Rathbun, Colin Wilson
Scenario:Homer, David Benioff
Uloge:Brad Pitt, Eric Bana, Orlando Bloom, Diane Kruger, Brian Cox, Julian Glover
Uzrast:R
Award:Nominovan za Oscara, 3 nagrade i 17 nominacija
Box office:133.2M USD
Studio: Warner Bros.
Zemlja:United States
Website:www.facebook.com/Troy.Film
Jezik:Engleski
Trajanje:163 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...