•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Sea Inside (Mar adentro) (2004)

Posle uspeha filma The Others Amenabar je novim ostvarenjem Unutarnje more stigao i do Oskara.

Unutarnje more je priča o čoveku koji želi da umre jer je 26 godina patio kao žrtva nesreće u kojoj je obogaljen. Ramon Sampedro je čovek prikovana za krevet. Budući da je kvadriplegičar, on zavisi od ljubaznosti neznanaca za sve. Budući da je imao nesreću, Ramon misli samo na jednu stvar: kako završiti svoj ​​život! To je moralno pitanje u središtu priče, a temelji se na stvarnom Ramonovom životu. Ramon Sampedro je bio čovek koji je volio život. Živeo je intenzivan život kao mladić kada se angažovao kao mornar da otkrije svet. Kako je bio bez novca, to je bio jedini način za njega da vidi druge zemlje, iskusi druge kulture. I tako, u jednom trenutku čovek pun života, ambicija i planova postaje biljka s čime se nikako ne može pomiriti i zbog čega želi završiti svoj život.

Javier Bardem je u ovom filmu osvtario jednu od svojih najboljih uloga. Njegova gluma je toliko ubedljiva da gledalac maltene može da poveruje da je on stvarno Ramón Sampedro lično. Belén Rueda je odlično odigrala ulogu njegove žene Julie koja ima i mnoštvo svojih ličnih problema. I ostali članovi porodice su prilično uverljivo odigrali svoje uloge i moramo se složiti u potpunosti sa izborom glavnih glumaca u filmu.

Režiser se u ovom trenutku bavi veoma popularnom temom eutanazije, uspevši da ne zauzme direktan stav. Medutim, ako bolje pogledate, možete doneti samo jedan zaključak, najviše zahvaljujud veštini Javiera Bardema koji je uspeo da se izdigne iznad patetičnog i da stvarno pruži ulogu čoveka koji pati, što naravno tera publiku da zauzme stav. Isključiti prekidač ili ne, dilema je strašna, medutim Amenabar priču smešta u kontekst melodrame, tako da osećanja koja ona izaziva uspevaju da pomute shvatanje normi koje društvo propisuje.

Žanr:biografski, drama
Godina:2004
Reziser:Alejandro Amenábar
Producent:Alejandro Amenábar, Fernando Bovaira
Scenario:Alejandro Amenábar, Mateo Gil
Uloge:Javier Bardem, Belén Rueda, Lola Dueñas
Uzrast:PG-13
Award:Oscar, 61 nagrada i 30 nominacija
Studio:Sogepaq, Sociedad General de Cine (SOGECINE) S.A., Himenóptero
Zemlja:Spain
Website:www.theseainside.com
Jezik:španski
Trajanje:125 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu