•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

'Batler' - "To nije film - To je pokret"

Lee Daniels je režirao već dosta hvaljenih filmova sa teškim tematikama, ali kako on kaže rad na filmu 'The Butler" je bila "Najteža stvar koju je ikada učinio." Film govori o životu čoveka koji je sa polja pamuka u Severnoj Karolini prešao na posao u Beloj kući i bio svedok nekih od najvažnijih trenutaka u istoriji Američkog naroda.

Glavni lik u filmu, Cecil Gaines, delomično se temelji na životu Eugenea Allena, koji je radio u Beloj kući više od tri decenije. Allen i njegova supruga, Helene su u razgovorima sa novinarom Washington Posta Wilom Haygoodom pričali o američkoj istoriji zadnjih 30-ak godina u vreme predsedničkih izbora 2008. godine.

U jeku predsedničke kampanje 2008, novinar Wil Haygood imao je osećaj da će Barack Obama da pobedi. On je hteo profil nekoga ko će svedočiti o pokretu za građanska prava iz 1960-ih pa sve do današnjih dana.
"Znao sam da će ovo biti pakleno težak posao", kaže Haygood. "Trebao mi je bilo ko - batler, spremačica, perač prozora..."
Haygood je napravio mnogo poziva sve u potrazi za nekim ko će biti pogodan za njegovu ideju. Na kraju je dobio premiju s Eugenom Allenom. "Bio sam pod utiskom da je radio za tri predsednika. On me je ispravio, rekao je da je radio za osam."

Iako je priča o pokretu za građanska prava, Daniels kaže da to nije bila njegova početna namera. "Tek kad smo počeli da snimamo neka zlodela koja su se dogodila na jugu onda sam shvatio da će ovo ispasti nešto sasvim drugo nego što sam zamislio."
Daniels opisao jednu scenu koja je posebno uticala na njega. "Snimali smo scenu u autobusu. Bilo je vruće, a to je bio pravi autobus, a ja sam u sredini autobusa sa ovim klincima na mostu gde su premaćeni bili crnci."

Daniels kaže da je nakon povika 'akcija', glumci koji igraju uloge KKK članova ušli u autobus sa vatrenim krstovima i počeli da ređaju uvrede.
"Bio sam malo prestrašen, a mislim da su i glumci u autobusu. Povikao sam 'rez', ali, oni me ne čuju ", kaže Daniels. "I shvatam - kad se to dogodilo - nije bilo nikoga ko bi povikao 'rez' za tu decu i da su se ta deca stvarno borila za dušu naše zemlje, i da su bili junaci na način da ja nikada ne bi mogao... Tada sam shvatio da je to veći film nego samo obična priča, to nije samo film - to je pokret!"

Allen je umro u 2010. i nije bio u mogućnosti da vidi film koji je inspirisan njegovim životom. Ali Haygood misli postoji još nešto lepo u tome:
"Za mene, to je gotovo biblijski. Poslednji je postao prvi. Film o batleru. On je gore na nebu. On može sada pričati sa predsednicima Eisenhowerom, Trumanom, Kennedyem, Johnsonom, Carterom, Fordom, Nixonom, Reaganom. Može im reći , 'Hej, imamo film u bioskopu neba večeras. To je film Lee Danielsa' Butler, a u filmu nije reč o bilo kome od vas osmorice, reč je o tipu koji vam koristi kako bi vam poslužio kokice u bioskopu u Beloj kući. Reč je o meni. Imate sedište? "Mislim da je to lepo."


Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...